MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Sokszor és sokan elmondták már, hogy az állami földek körüli pályázatokkal mi a probléma, hogyan kellene rajta javítani. A Jobbiknak is épp van beadva egy javaslata, amely jelentősen javítana a helyzeten, és kizárná a visszaéléseket. De nemcsak mi, ellenzéki képviselők és itt is kiemelten a Jobbik mondta el a kritikáit, hanem most már minden valamirevaló gazda-érdekvédelmi szervezet, az önök volt államtitkára, de akár maguk az érintettek is számtalan javaslattal előálltak már, amelyek közül egyet sem fogadtak meg.

Most itt az idő szűkében konkrét ügyekkel nem jönnék, hiszen ezeket írásban, szóban is feltettük már önöknek, illetve a sajtóban is el lehet olvasni ezeket a problémákat. Mégis azt el kell mondanom, hogy felháborítónak tartjuk, hogy 2012-ben Európa közepén olyan pályázatok létezhetnek - állami földekről van szó -, ahol a döntés indokait az érintettek nem ismerhetik meg. A vesztesek nem tudhatják mind a mai napig, hogy miért vesztettek. Jogorvoslati lehetőségük nincsen, ilyenről sem hallhattunk más esetekben. Érdekes, az állami földeknél ez valahogy önöknek nagyon fontos, hogy így maradjon, úgyanúgy, ahogy a titkosítás kérdése.

Szintén felháborodtam azon, hogy az ön államtitkára rajtam kérte számon, hogy miért nem állok elő, mondjuk, a Nemzeti Földalappal kapcsolatos visszaélésekkel, amelyekről tudok, illetve a képviselőtársam is miért nem ezt teszi, miközben önök titkosították ezeket az adatokat, és azzal fenyegetnek, hogy aki előjön ezekkel, annak meglesz a jogi következménye. Ráadásul az államtitkár úr hozzátette, hogy mindezt én csak politikai haszonszerzés céljából vetem fel. Szerintem döntsék el az érintettek, hogy én ezt valóban azért teszem-e, vagy mi azért tesszük-e. Legyenek nyilvánosak, és döntsék el a gazdák, hogy én most ezt politikai haszonszerzésből vetem fel ismét, vagy önöknek van takargatnivalója.

Ugyanakkor amellett sem mehetek el szó nélkül, hogy a szocialisták mekkora vehemenciával állnak ki folyamatosan a földkérdésben. Példaképpen éppen a múlt hetit kell említenem, ahol a Bükki Nemzeti Park 1995-ben, tehát az ő idejük alatt kötött szerződéseket, firtatták, hogy azok miért kerültek egyáltalán felülvizsgálatra, holott ők kötöttek hosszú futamidejű haszonbérleti szerződéseket 4200 hektárra részben olasz tulajdonosokkal. Számtalan ilyen esetet lehetne felsorolni.

Úgyhogy úgy gondolom, hogy ha a Fidesz egy picit is komolyan vette volna a kampányban elhangzott elszámoltatásra vonatkozó ígéreteit, akkor a szocialista döntéshozóknak a kilencvenes évekből és a későbbiekből is nem itt kellene ülniük, illetve nem szabadlábon kellene még lenniük, mert nagyon durva visszaélések vannak, amelyekre egyébként az önök volt államtitkára is és számtalan képviselőjük az elmúlt két évben felhívta itt az Országgyűlésben is a figyelmet, előrelépésről mégsem hallani.

Szeretném megkérdezni a kormánypárti képviselőket is, a miniszter urat is, hogy járt-e ön mostanában vidéken, a magyar vidéken, mert ami itt a parlamentben elhangzik, az nagyon messze van a valóságtól, ami az önök szájából elhangzik.

(13.30)

Én lecsúszott vidéket, lecsúszott százezreket látok. Amit önök itt 22 év alatt felépítettek szocialista barátaikkal közösen, az a csapda, amibe bezárták a magyar embereket, még ma is fennáll, sőt egyre erősödik. Az önök szájából számtalanszor elhangzott, hogy nem leszünk gyarmat. Már elmondtam ezt a múlt héten is, csak nem kaptam rá választ, ezért még egyszer megismételnék tényleg csak néhány adatot. 2011-ről beszélek. Csányi Sándor érdekeltségei összességében 3,4 milliárd forintnyi agrártámogatást nyertek el, területalapút 950 milliót. Nyerges Zsolt cégei 3,7 milliárdot a 823 millió területalapú mellett. Leisztinger cégei 2,7 milliárdot, 670 milliós területalapú támogatás mellett - hangsúlyozom, mindezt közpénzből. Szerintem ezek a számok mutatják a legvilágosabban, hogy igenis gyarmat vagyunk, ezek egy gyarmat tipikus számai.

Miniszter úr, ön szerint normális-e a következő néhány állítás, ami szintén 2011-re vonatkozik és igaz: az ország leggazdagabb 1 százaléka vitte el a támogatások 40 százalékát, és a Fidesz kormányzása idején a kis- és középbirtokos gazdák egyre kisebb mértékben jutottak uniós pénzekhez, nem beszélve arról, hogy a hazai gazdaságok felső 10 százalékához került az agrártámogatások 76 százaléka, ismét közpénzből. Ezek után is azt merik állítani, hogy nem vagyunk gyarmat?

Miniszter úr múlt heti kijelentésére várt a szakma. Egy hete be volt sürgetve, hogy egy nagyon fontos kijelentésre készül miniszter úr, és megdöbbenve tapasztalhattuk, hogy ez a fontos kijelentés annyi volt csak, hogy ismét csúszik a új földtörvény, ami megoldhatná többek között az általam felvetett problémákat is. Ez döbbenetes! A nemzeti vidékstratégia sorsára fog jutni ezek után a földtörvény is, ami miatt nagyon aggódom.

Kérem miniszter urat, nyugtassa meg a magyar gazdákat, hogy változhat a sorsuk. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage