DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A nemzeti együttműködés kormánya programjában nemzeti ügyként határozta meg a közrend, közbiztonság helyreállítását, az állampolgárok biztonságérzetének javítását, és szintén nemzeti ügyként határoztuk meg, hogy új rendőrség szülessen. Ennek érdekében világossá tettük, hogy erős törvényekre van szükség. Éppen ezért a kormány beterjesztette 2010 őszén azt a törvényjavaslatot, amely módosította a rendőrség jogállását, a rendőrség szervezetét, és létrehozta - 2010. december 6-án fogadta el ezt a törvényjavaslatot a parlament - a Nemzeti Védelmi Szolgálatot.

(13.50)

A Nemzeti Védelmi Szolgálatnak olyan új eszközöket adott a törvényjavaslat a kezébe, mint a megbízhatósági vizsgálat és a kifogástalan életvitel ellenőrzése.

Sajnálatos, hogy akkor az ellenzéki pártok, se az MSZP, se a Jobbik, se az LMP ezeket az intézkedéseket, ezt a törvényjavaslatot nem támogatta. Gondolatrendőrségről, Nagy Testvérről, ötvenes évekről, besúgói záradékról beszéltek. (Moraj az ellenzéki padsorokban.) Nem támogatták, nem értették meg, hogy miért is fontos ennek a törvényjavaslatnak az elfogadása, miért is fontos, hogy létrejöjjön a Nemzeti Védelmi Szolgálat, amely meg tudja tenni azokat az intézkedéseket, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a rendőrség tagjai a jogszabályokat betartva végezhessék tevékenységüket.

Engedjék meg, hogy a kormányprogramot idézzem, amely kimondta: "A rendőrök által elkövetett visszaélések, korrupciós ügyek, bűncselekmények tűrhetetlenek, és a legsúlyosabb következményekkel járnak."

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a Fidesz-KDNP-frakciószövetségnek, hogy akkor, 2010. december 6-án szavazatukkal támogatták ennek a törvényjavaslatnak az elfogadását, és a kormány pedig - miután a parlament elfogadta a törvényjavaslatot - 2011. január 1-jére megteremtette a Nemzeti Védelmi Szolgálat létrehozásának és a tényleges működésének a személyi, tárgyi, anyagi, technikai feltételeit, és ez a szolgálat megkezdhette a működését.

Tisztelt Országgyűlés! Ezek az események, amelyeket a tisztelt képviselő úr felidézett, azt bizonyítják, hogy helyes döntés volt a Nemzeti Védelmi Szolgálat létrehozása, hiszen a rendvédelmi állomány teljes vonatkozásában tudja biztosítani, működésével elő tudja segíteni, hogy ez a személyi állomány, ez a hivatásos állomány tiszta legyen, aki pedig megsérti a jogszabályokat, aki bűncselekményt követ el, az ellen a törvény legerősebb fegyverével lépjen fel.

Tisztelt Országgyűlés! A rendőrség, a Belügyminisztérium együttműködik a Központi Nyomozó Főügyészséggel, hiszen közérdek, valamennyi törvénytisztelő magyar ember érdeke az, hogy olyan rendőrség működjön, amely betartja a törvényeket, amelynek a tagjai tiszták, és amelynek tagjai törvénytisztelő magatartást tanúsítanak.

Azt tudjuk ígérni, hogy nem engedünk a zsarolásnak, nem engedünk a fenyegetésnek (Közbeszólások a Jobbik soraiból.), minden törvényes eszközzel fellépünk a törvénysértőkkel szemben. Megvan ehhez az erőnk, megvan ehhez az elszántságunk és megvannak ehhez a törvényes eszközeink. (Közbeszólások az MSZP, a Jobbik és a függetlenek soraiból.) A Nemzeti Védelmi Szolgálat működése és az azóta elfogadott törvények garanciát jelentenek arra vonatkozóan, hogy a rendőrség személyi állománya végrehajtja ezeket a törvényeket; aki pedig megsérti ezeket, azok a törvény szigorával szembesülnek.

Köszönöm, tisztelt képviselő úr, hogy módot adott arra, hogy erre a kérdésre kitérhessek itt a parlament előtt, és leszögezzem, hogy a Belügyminisztérium, a rendőrség kíméletlenül felszámolja a rendőrségi korrupciót, kíméletlenül fellép ez ellen. Azt kérem a tisztelt Országgyűléstől, hogy a jövőben is támogassák azokat a törvényjavaslatokat, amelyek a közrend, közbiztonság megerősítését és a rendőrség eredményes működését segítik elő. (Tukacs István közbeszól.)

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage