DR. KOLBER ISTVÁN (független): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Demokratikus Koalíció javaslatot tevő (Moraj és közbeszólások a kormányzó pártok padsoraiból, többek között: Demokratikus Koalíció?! Az mi? - Mi az?) tíz képviselője nevében hadd fűzzek néhány észrevételt a javaslatunkhoz.

Félreérthető volt a napirendi javaslatunk iménti előterjesztése. Nem vitatjuk, hogy műfaját tekintve politikai vita a csütörtöki napirend, ezt nem vitatjuk, pusztán azt állítjuk, hogy ennek a tárgya a kormány kétéves tevékenységéről szóló elszámoltatás. Ezt ugyan nem a kormány kezdeményezte, de a vita menetében a kormánynak van a legnagyobb szerepe, hiszen a kormány nyitja meg tájékoztatásával a vitát, és végül a kormány fogja bezárni ezt a vitát.

A vita lényege tehát a kormány munkájának értékelése, az ígéretek és azok megvalósításának a bemutatása. Ennek alapján úgy gondoljuk, hogy a napirend jellege, a téma fontossága azonos mértékű a kormány maga által kezdeményezett beszámolójával.

Éppen ezért analógiaként kezdeményeztük politikai és nem pedig jogi javaslatként, a tízórás időkeretet, amit ilyen esetben egyébként a Házszabály előír. Kérjük a tisztelt Házat, hogy támogassa javaslatunkat, hiszen ezzel a parlamentnek a kormány munkája ellenőrzésének a feltételeit javítanánk és a lehetőségeit bővítenénk.

Köszönöm szépen. (Taps a függetlenek padsoraiban. - Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Vastaps!)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage