HALÁSZ JÁNOS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Először röviden és világosan válaszolok a feltett kérdésére: mindazok a rokkantsági és rehabilitációs ellátásban részesülők kérhetik majd nyugellátásuk megállapítását, akik megszerzik a nyugellátáshoz szükséges szolgálati időt, azaz a rokkantak is lehetnek nyugdíjasok.

Arra is felhívom a figyelmét, hogy a rokkantsági nyugdíjban töltött idő 2012. január 1-jét megelőzően sem minősült szolgálati időnek, ugyanis a társadalombiztosítási nyugellátásra jogosító szolgálati időt járulékfizetéssel kell megalapozni, viszont a rokkantsági nyugdíj összegéből nyugdíjjárulékot nem lehetett levonni. Ugyanakkor a rehabilitációs ellátás, mivel az érintett fizet nyugdíjjárulékot, már szolgálati időnek minősül.

Tisztelt Képviselő Úr! Úgy tűnik, hogy ön interpellációjának benyújtása előtt elfelejtett tájékozódni arról, hogy mi a szocialista frakció többségének véleménye a nyugdíjrendszer átalakításáról. Gondolom, önt is érdekli, hogy mit gondol Veres János, az ön jelenlegi frakciótársa, a korábbi szocialista pénzügyminiszter a rokkantnyugdíjrendszerről. 2009 márciusában itt az Országgyűlésben az alábbiakat mondta, idézem: "Nem kerülhetők meg ezek a bizonyos strukturális átalakítások, azaz hozzá kell nyúlni mindazokhoz a területekhez, amit ön felsorolt: a nyugdíjrendszert illetően, a rokkant-nyugdíjrendszert illetően, a munkanélküli-ellátást illetően." (Gúr Nándor közbeszól.)

Tisztelt Képviselő Úr! A legtöbb jelenlegi szocialista frakciótag vastapssal köszönte meg Gyurcsány Ferencnek itt a következő szavakat. "Ha van botrány, akkor az, hogy ma minden harmadik nyugdíjas rokkantnyugdíjas, és ez utóbbiak közül minden második még aktív korban van, akár dolgozhatna is, akár a munka adhatna értelmet életének." Képviselő úr, csodálkozom, hogy ön nem ért egyet a szocialista frakció tagjaival, akik Gyurcsánynak tapsoltak.

Az egészségkárosodott személyek ellátórendszerének átalakítása szükségszerű lépés volt, mivel a korábbi megoldás nem a munkába való visszatérést, hanem a segélyezést támogatta. Az új, egységes, átlátható ellátórendszer célja, hogy az egyén lehetőségeire alapozva segítsen a munkaerőpiacra való visszatérésben. (Gúr Nándor közbeszól.) Mint azt ön is tudja, az érintettek a felülvizsgálatukig változatlan összegben kapják korábbi ellátásukat.

Tisztelt Képviselő Úr! Ön abban is téved, hogy az adózási kedvezménnyel nem tudnak élni a korábban rokkantsági nyugdíjban részesülő vállalkozók. Tájékoztatom, hogy azok a vállalkozók, akik 2012. január 1-jétől megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban részesülnek, azok a szociális hozzájárulási adó megfizetési kötelezettsége alól a minimálbér kétszereséig mentesülnek.

Ön azzal sincs láthatóan tisztában, hogy kinek jár az utazási kedvezmény. Ezért fontos elmondani azt is, hogy számos kedvezmény nem a nyugdíjas státushoz, hanem az egyén életkorához kapcsolódik. Így például 65 év felettiek ingyenes utazása nem csak a nyugellátásban részesülőknek jár, nem csak rájuk terjed ki.

Végezetül megismételném, képviselő úr, hogy mindazok a rokkantsági és rehabilitációs ellátásban részesülő személyek, akik megszerzik a nyugellátáshoz szükséges szolgálati időt, kérhetik majd nyugellátásuk megállapítását. (Gúr Nándor: Ezt meséld el az embereknek!)

Kérem, fogadja el a válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage