HALÁSZ JÁNOS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A magyar egészségügyben a változások alapját kizárólag a betegek érdekei jelentik. Nem íróasztal mellett, helyi lobbik érdekei alapján adunk ellátási területeket az intézményeknek, mint ahogy az a Gyurcsány-korszakban történt, mi a lakosság igényei alapján alakítunk ki új rendszert. A betegbiztonság, az egyenlő hozzáférési esély, valamint a "mindenkinek a betegségének legjobban megfelelő ellátás" elve alapján létrejövő új egészségügy valóban ott nyújt egészségügyi ellátást, ahol a legnagyobb biztonsággal valósítható meg.

Tisztelt Képviselő Úr! Az ön állításával szemben az az igazság, hogy a tapolcai kórházban a krónikus fekvőbeteg-szakellátási kapacitások, ágyak száma összességében nem változik. A jövőben elérhető lesz továbbra is helyben az ápolási, szakápolási, a krónikus belgyógyászati, valamint a tüdőgyógyászati és légzésrehabilitációs fekvőbeteg-szakellátás.

Ön azt kérdezi, hogy miben változik Tapolcán és vonzáskörzetében a sürgősségi betegellátás a Deák Jenő Kórházban.

(14.20)

Tisztelt Képviselő Úr! Tájékoztatom, hogy sürgősségi osztállyal a kórház eddig sem rendelkezett, azaz, ha nem volt sürgősségi osztály, akkor ebben a vonatkozásban nem is lesz változás. Egyéb szakmákban pedig eddig is a legközelebbi szolgáltatókat vették igénybe a helybéli betegek, ezen aktív fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók között van a veszprémi, az ajkai és a keszthelyi kórház is. Az ön információival ellentétben a súlyos esetek eddig is és ezután is ebben a három városban kerülnek ellátásra. Tájékoztatom a képviselő urat arról is, hogy jelenleg azon dolgozunk, hogy 2012. július 1-jétől többletfinanszírozást tudjunk biztosítani a meghosszabbított járóbeteg-szakrendelésekre azért, hogy az egyszerűbb sürgősségi ellátásokat rendelési időn túl is tudják majd biztosítani a szolgáltatók, így adott esetben sürgősségi osztályra sem szükséges szállítani a beteget.

Tisztelt Képviselő Úr! Az Országos Mentőszolgálat közreműködésével meg kívánjuk erősíteni a tapolcai mentőállomás kapacitását azzal, hogy a 12 órában működő mentőgépkocsit 24 órában szeretnénk futtatni, és a sümegi mentőállomáson szintén kapacitást kívánunk erősíteni hasonló módon. Egyébként a település rendelkezik a kórházi ellátást megelőző sürgősségi ellátás legmagasabb szakmai színvonalát nyújtani képes esetkocsival. Külön biztosíték a sürgősségi ellátás zavartalanságára, hogy Tapolca térsége két légimentő-bázisról, Sármellékről és Balatonfüredről is gyorsan elérhető. Igaza van tehát Lasztovicza Jenő képviselő úrnak: dolgozunk a tapolcaiak érdekében. Mindezeken túlmenően tájékoztatom önt, hogy kialakításra került egy olyan pályázati konstrukció is, amely a kórházi, a járóbeteg- és a sürgősségi infrastruktúra fejlesztésének egységes, egymásra tekintettel történő megvalósítását támogatja. Ezzel a kormány garantálja azt, hogy a Semmelweis-tervben lefektetett struktúraátalakítás a lehető legnagyobb hatékonysággal valósuljon meg. Erre várhatóan több tíz milliárd forintos keretösszeg áll majd rendelkezésre.

Tisztelt Képviselő Úr! Az ön állításával szemben az az igazság, hogy a betegek ellátása nem veszélyeztetett Tapolcán és környékén sem. A kormány a struktúraátalakítás során nagy hangsúlyt fektetett az ország sürgősségi hálózattal történő teljes lefedettségének biztosítására. Hangsúlyozom: minden lépésünket a betegek érdekében tesszük, számunkra ők a legfontosabbak.

Kérem, fogadja el a válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage