KOSZORÚS LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt években számos erőfeszítést tettek annak érdekében, hogy hazánk gazdaságát fejlesszék, és a magasabb értéket előállító termelő szektort erősítsék. Elég itt akár a kormány támogatásával megvalósuló külföldi nagyberuházásokra gondolnunk - ilyen például Kecskeméten a Mercedes, ami felépítette új üzemét, illetve Győrben pedig az Audi, amely bővítette gyártói kapacitásait -, amelyek hatására a jövőben nemcsak a termelői szektorunk súlya nőhet, hanem exportunk is bővülhet magasabb hozzáadott értéket képviselő termékekkel. A magyar kkv-szektor szereplői beszállítóként kapcsolódhatnak be a termelésbe, és így összességében több mint tízezer új munkahely jöhet létre a két beruházással összefüggésben.

Adórendszerünk átalakításában a munkát terhelő adók növelése helyett a fogyasztási típusú adók előtérbe helyezése volt az irányadó, a 16 százalékos egykulcsos adóval pedig sikerült a belső fogyasztás nagyarányú visszaesésétől megvédeni a gazdaságot. A társasági adó 10 százalékra csökkentése pedig a kis- és középvállalkozói szektornak és a vállalkozásoknak jelenthet hathatós segítséget a jövőben.

Tisztelt Államtitkár Úr! A közelmúltban több, a már említett intézkedéseket magába foglaló átalakításoknak lehettünk szemtanúi. A belföldi beruházások támogatása is kiemelkedő volt az elmúlt két évben. Itt példaként említhetjük az orosházi gyárbővítést, amelyet az Új Széchenyi-terv keretében támogatott a kormány. Fontos megemlíteni továbbá, hogy a kormány védelmezi az értékes, régi múlttal rendelkező magyar üzemeket is, így a Gyulai Húskombinát megmentéséért most is nagy erőfeszítéseket tesz információm szerint a kabinet.

Tisztelt Államtitkár Úr! A fent említett intézkedések mellett megannyi elvégzett feladat tanúskodik a kormány munkájáról a gazdaság stabilitása érdekében, illetve a hosszú távú, tartós növekedés megteremtésének érdekében.

A kérdésem államtitkár úrhoz az lenne: hogyan látja, az eddig elvégzett tetemes munka milyen hatással volt a gazdaság szerkezetének átalakulására? Ezenfelül az uniós források jövőbeni intenzívebb és hatékonyabb felhasználásával és a kormányzati intézkedésekkel lehet-e további pozitív hatást gyakorolni a gazdaság szerkezeti változtatásaira?

Államtitkár Úr! Megtisztelő válaszát várom. Köszönöm szépen, elnök úr, a lehetőséget. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage