DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány fő stratégiája a gazdasági stabilitás, a pénzügyi stabilitás mellett a magas hozzáadott értékű termelés erősítése, valamint a foglalkoztatás nagyarányú bővítése. Mindkét szempontból, tehát a magas hozzáadott értékű termelés és a foglalkoztatás szempontjából is kiemelt a kis- és középvállalkozások szerepe és támogatása.

Hadd utaljak néhány, eddig megtett lépésre. A korábbi európai uniós támogatásoknál mintegy 16 százalék, a támogatások 16 százaléka jutott a termelő szektorba. Ezt az arányt 50 százalékra emeltük. A társasági nyereségadót 19-ről 10 százalékra csökkentettük, ami alapvetően a kis- és középvállalkozások számára kedvező. Elkezdtük az adminisztrációs terhek csökkentését. A Széchenyi-kártyaprogram kiterjesztése úgy gondolom, szintén nagyon fontos lépés, és a rugalmas foglalkoztatást lehetővé tevő új munka törvénykönyve is kedvező a kis- és középvállalkozások számára.

Hadd idézzek egy újabb intézkedést is, a legutóbb lezajlott pályázatot, amely a kis- és középvállalkozók számára munkahelyteremtő beruházásokhoz nyújt támogatást, közel 600 vállalkozás nyert el vissza nem térítendő támogatást 4 ezer új munkahely kialakításához 7,3 milliárd forint értékben. Egyúttal ez a támogatás lehetővé teszi még, hogy 6 ezernél is több munkahelynek a megőrzése is megtörténjen. És nagyon sokszor felvetődik itt ellenzéki pártoknál az, hogy a hátrányos helyzetű régiókat célszerű segíteni, nos, az elnyert összeg 87 százaléka az ország négy hátrányos helyzetű régiójába jutott.

Mindezek ellenére nem tagadhatjuk azt, hogy a közszféra, a lakosság és a vállalatok korábbi időszakban felhalmozott adóssága - itt szó volt ma már az adósságról -, az eléggé kedvezőtlen nemzetközi helyzet és a világgazdasági körülmények miatt nincsenek könnyű helyzetben a hazai kis- és középvállalkozások, a gazdaság húzóereje, a nettó export. Ugyanakkor tudjuk, hogy a kis- és középvállalkozások erősen belső piacra termelnek, különösen az építőipar visszaesését szenvedik meg a hazai kis- és középvállalkozások.

Éppen ezért úgy gondolom, még nagyon sok tennivaló van a kis- és középvállalkozások helyzetének javításában. Néhány elemet kiemelnék: a likviditás javítása nagyon fontos, nem véletlen a Magyar Fejlesztési Bank feltőkésítése, és utána az általa kihelyezett hiteleknek a jelentősége, a gazdasági operatív programnak a bővítése, a Bankszövetséggel kötött megállapodás, amely szintén a hitelezést segíti elő, tehát mindaz, ami a likviditással kapcsolatos, szerintem itt további lépésekre van szükség. Az adminisztrációs terhek csökkentése elkezdődött, de úgy gondolom, itt szintén célszerű továbblépni, különösen a pályázati adminisztráció egyszerűsítésénél, és a kis- és középvállalkozások külpiaci megjelenését is célszerű további eszközökkel segíteni.

Úgy gondolom, hogy a kormány jelentős lépéseket tett különösen ebben a nagyon nehéz gazdasági helyzetben a kis- és középvállalkozások helyzetének erősítésére, és ugyanakkor látnunk kell azt, hogy további lépésekre is van szükség. Ehhez kérjük a képviselő hölgyek és urak támogatását.

Köszönöm a figyelmet, és kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage