DR. SZÓCSKA MIKLÓS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Úr! A válasz az, hogy most; ugyanis ön is tudja, hogy ezek a nagy népbetegségek nem úgy alakulnak ki egyik pillanatról a másikra, hanem ennek életmódbeli, dohányzási, táplálkozási, testmozgásbeli előzményei vannak, tehát mindaz, amit mi a népegészségügy területén teszünk, egyrészt válasz arra, hogy ne betegedjenek meg ennyien, ha már korai szakaszban vannak, találjuk meg őket. Indul a védőnői szűrőprogram. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a szűrőprogramok kommunikációjával foglalkozó programban, amit mi megörököltünk, és újra kellett csomagolnunk, hogy hatékonyabbak legyünk vele, ott az egyetlenegy értékelhető beszerzés 35 ezer stresszlabda volt, tehát ilyen dolgok történtek, mielőtt mi ezeket a dolgokat elkezdtük rendbe tenni.

Szintén emlékeztetni szeretném arra, hogy tavaly ősszel nemzetközi gyógyszerhiány alakult ki egyes kórházakban régóta használt onkológiai alapkészítmények esetén, és ezt olyan szinten kezeltük azonnal, hogy olyan szabályozási pontokat vezettünk be, hogy biztosítani tudjuk a folyamatos gyógyszerellátást a kórházakban.

Nagyon fontos azért hozzátennem, hogy igen, a gazdaságilag megengedhető és az orvosilag lehetséges között minden egészségpolitika megpróbál egyensúlyozni, nekünk is számos hatékonyságnövelő intézkedést kellett bevezetünk. Ezt eddig úgy tudtuk megtenni a gyógyszerkassza területén, hogy a betegterhek csökkentek. Érdemes megnézni, és az önök szakértői sem fognak tudni mást mondani, úgyhogy amennyiben pedig riogatjuk az embereket, ez egy életveszélyes dolog, mert ez önmagában felvásárlási lázat okozhat, ami további beavatkozásokat igényelhet.

Tehát tisztelettel kérem, frakcióvezető úr, óvatosabban, mi minden szakértőnket a közvélemény rendelkezésére bocsátjuk, hogy bebizonyítsuk, hogy az, amit mi mondtunk, mindenben megfelel a valóságnak. A teljesítmény bizonyítja, hogy most lépünk ezekben az ügyekben. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage