DR. VÖLNER PÁL nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Nagyon sajnálom, hogy a kérdésfeltevésben a képviselő úr nem volt ennyire konkrét és precíz, mint amennyire itt a párbeszéd végén sikerült kibújtatni a szöget a zsákból. De az elhangzottakkal kapcsolatban, tehát az árak, a fogyasztói számlák kapcsán talán nem tűnt fel, hogy az elmúlt két év mindvégig arról szólt, hogy hatósági árszabályozás van életben az országban, és nem a korábbiakhoz hasonló módon, a szolgáltatók kényük-kedvük szerint, bejelentés alapján emelik az árakat, hanem szoros kontroll alatt működik, és az a fajta árelszabadulás vagy az egekbe szökő árak nem jellemzők az elmúlt két évre.

A pályázatok sora: megörököltünk egy olyan pályázati rendszert pont a lakás-korszerűsítés és a hőszigetelés terén, ahol gyakorlatilag túlköltötték a tervezhető kereteket. Most történik ennek is a rendbetétele. Most folyik Brüsszelben éppen azon KEOP-programban szereplő forrásoknak a feltöltése, amelyekre várjuk a kedvező döntést.

Az atomerőmű kérdésében, ahogy elhangzott, itt korábban is konszenzus volt a Házon belül. Szerintem ettől a konszenzustól a jelenlegi kormányzat sem tért el. Tehát annak az országgyűlési határozatnak a mentén folynak az előkészületek.

Az talán megengedtetik, a kormányzati felelősség körébe beletartozik, hogy a döntés-előkészítésekről, az ott folytatott tárgyalásokról nem napi szinten kell és sajtó szintjén üzengetni, hiszen ezek sok száz milliárd, ezermilliárd kihatású döntések, amelyeknél minden potenciális partnerrel végig kell tárgyalni a lehetséges variációkat ahhoz, hogy aztán a legkedvezőbbek közül azok az alternatívák felbukkanhassanak, amikben érdemben lehet dönteni és érdemben lehet konzultációkat folytatni. Ehhez kérjük az önök támogatását és megértését.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage