BÖDECS BARNA (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Először is nagyon szépen köszönöm, hogy ön mint ebben az ügyben érintett jött ide válaszolni.

Muszáj idéznem a Bárány Balázs-féle, nem úriemberek hangfelvételén szereplő D. G.-től. "Zárt körben elmondta Völner úr, hogy majd akkor, hogyha lehet kire fogni a vonalbezárásokat, akkor igenis meg fogják lépni. - És ez mikor lesz? - Akkor, amikor az IMF-tárgyalások beindulnak, és azt lehet mondani, hogy igen, az IMF az egy büdös, mocskos karvalytőke, az erőltette ránk, hogy be kell zárni a mellékvonalakat."

Kérdésem az államtitkár úrhoz: hazudik-e a mai napon elbocsátott D. G. ezen a hangfelvételen, avagy ön valóban tett ilyen vagy ehhez hasonló kijelentést zárt körben? Azaz valós-e vagy hiteltelen a kirúgott KTI-s vezető által megfogalmazott álláspont?

Azért kérdezem ezt öntől, mert az áprilisban bevezetett két vonatpáros rendszer, az azzal kapcsolatosan később bejelentett kárpótló rendelkezések, mint például a buszbérletek elfogadása a vonatokon vagy a vasutas dolgozók foglalkoztatásának megtartása egyértelműen jelzik, hogy a mellékvonali járatritkítás nemcsak közfelháborodást okozott, de a költségvetésre gyakorolt hatása is kétséges.

2010 januárjában a Híd TV és a Hír TV kamerái előtt ön még a következőket mondta a Hónig Péter-féle vonalbezárásokról, idézem: "Újra fogjuk nyitni a vonalakat, mert a tényleges megtakarítás a vonalbezárások kapcsán nevetségesen alacsony összeg."

(15.40)

Ezzel szemben idén áprilisban ön védte foggal-körömmel azt a homlokegyenest ellenkező álláspontot, hogy a 400 vonatos ritkítás idén 8, jövőre 15 milliárdos megtakarítást eredményez. Erről a következő volt D. G. véleménye: "Ha azt mondja az államtitkár, hogy 8 milliárd a megtakarítás, én sem mondhatok nektek mást, még akkor is, ha tudom, hogy ez nem lesz 8 milliárd." Mi az igazság, államtitkár úr? Lesz vagy nem lesz 8 milliárd megtakarítás? Mi van akkor, ha ez a megtakarítás zömében virtuális, mert lényegében a pályahasználati költségek csökkenéséből adódik? A pályavasút bevételkiesését ki és mikor fogja visszapótolni?

Köszönöm szépen a válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage