DR. NAVRACSICS TIBOR közigazgatási és igazságügyi miniszter: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársam! Az azonnali kérdésének elhangzása alatt nem volt módomban eldönteni, hogy önnek most az a problémája, hogy megkérdezzük a választópolgárokat, vagy pedig az, hogy nem, mert hogyha eddig az volt a problémája, hogy nem kérdezzük meg a választópolgárokat, akkor az most miért baj, hogy megkérdezzük.

Másrészt azok a mondatok, amelyeket ön felolvasott, szerintem semmilyen formában nem botrányosak. Egy miniszterelnök azt mondja a választópolgároknak, hogy két évvel ezelőtt megígértük, hogy minden lényeges kérdésben kikérjük az önök véleményét. Ez most a nemzeti konzultáció sorozatának a harmadik fordulója, lényeges kérdésekben kikérjük a véleményüket. Mi ebben a botrányos? Ha a költséget akarja firtatni, akkor megkérdezett állampolgáronként, választópolgáronként a postázás, a feldolgozás, a kézbesítés összesen 100-105 forint körül alakul, vagyis nem tekinthető olyan rettenetesen nagy költségnek. Csak összehasonlításképpen mondom, miközben ennek az összköltsége körülbelül 800 millió forint, addig egy népszavazás megrendezésének az összköltsége körülbelül 5 milliárd forint körül van. Ugyanúgy lehetősége van mindenkinek arra, hogy elmondja a véleményét, feldolgozzuk, figyelembe vesszük az ő véleményüket, és ahogyan a korábbi konzultáció kapcsán is láthatta, volt olyan, amikor a kérdésekre meglepő válaszok érkeztek, vagy nagyon szoros válaszok érkeztek, akkor azt értelemszerűen a kormányzati döntéshozatal során értékelni szoktuk.

Én nem tudom azt az idézetet, amit felolvasott, nekem nem állt módomban elolvasni, de talán a legcélszerűbb lenne azt akkor az államtitkár úrral tisztázni. Az biztos, hogy az eddigi konzultációk során a beérkezett válaszokat a mindennapi döntéshozatalban is alkalmaztuk, mindegyik esetben tudok mondani két-három olyan példát, amikor a beérkezett válaszok igenis befolyásolták a döntéshozatalt. Szerintem önmagában az, hogy egy kormány a választópolgárokkal közvetlen kapcsolatot akar teremteni, önmagában talán még nem büntetendő, és reményeim szerint még az ellenzék számára sem botrányos.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage