HALÁSZ JÁNOS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! A kérdésére a válasz egyszerű, hiszen a kormányzat már kezdettől fogva egyszerűsíteni kívánja a közoktatást érintő alapvető kérdéseket; sőt nemcsak egyértelműsíteni, de megválaszolni is. Ennek meghatározó dokumentuma a nemzeti köznevelésről szóló, tavaly év végén elfogadott törvény szövege. A törvény világosan megjelenítette az állami fenntartás mellett a települési önkormányzatok részvállalásának lehetőségét is.

Ön a kérdésében azt hangsúlyozza, hogy itt alapvető oktatáspolitikai kérdéseket kell tisztázni, holott ez elsődlegesen nem köznevelési természetű. Lényegét tekintve vagyongazdálkodási és üzemeltetési feladatról van szó, amely a teljes magyar önkormányzati rendszer újragondolásával, a magyar közigazgatás újraszervezésével és a központi költségvetés új alapokra helyezésével függ össze. A kormányzati válasz egésze épp ezekben a hetekben készül, inkább erre érdemes felhívni a közvélemény figyelmét.

A folyamat részeként a nemzeti köznevelési törvény módosítására is szükség van. Hiszen a járások kialakítása, az egykor még csak megyei szinten működő kormányhivatali struktúra fejlődése és sok egyéb, a közoktatásra hatással lévő elem változása ezt önmagában is indokolná. Az elmúlt szocialista időszak szélsőséges decentralizációjának is köszönhető az iskolaépületekkel történő gazdálkodás, valamint az összevonások és átszervezések sorozata. Az állami szerepvállalás ebben is stabilizáló tényező lesz, miközben a hagyományos iskolák és iskolaépületek védelme mindenképpen a szabályozás egyik központi elemként marad meg.

Köszönöm szépen, hogy végighallgatta válaszomat. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage