DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Nagyon szépen köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Talán meglepőt mondok önnek, de úgy gondolom, hogy a 16 százalékos egykulcsos, arányos személyi jövedelemadó az, amivel itthon lehet tartani Magyarországon a fiatalokat; merthogy nyilvánvalóan az az adó a jobban képzettebbet, azt, aki törekszik, nem bünteti külön magas adókulccsal.

Sohasem értettem egyébként, amikor fölvetették az egyik oldalról, hogy a fiatalok el akarnak menni, akkor a másik oldalról miért nem nézik azt - és mindig tiltakoznak a 16 százalékos egykulcsos adó ellen -, hogy az, igen, támogatja azokat, akik törekszenek, támogatja azokat, akik tanulnak egyébként. Az jelzi, hogy megéri tanulni. Nagyon jól látható Magyarországon egyébként, hogy a diplomával való elhelyezkedés mennyivel magasabb munkaerő-piaci esélyt jelent és mennyivel magasabb jövedelmet jelent, amire egyébként nem rakódik rá magasabb adó, merthogy 16 százalékos egykulcsos adóval számolhatunk.

Már előbb szó volt erről a Tárki-vizsgálatról. Hadd tegyem hozzá, hogy nincs Tárki migrációs vizsgálat, egy Omnibusz-vizsgálat van, abba raktak bele néhány kérdést, abból jön ki néhány szám. Hadd tegyem hozzá azt is, hogy ha figyeli a szakképzés átalakítását, ez is nyilvánvalóan a munkahelyteremtést segíti elő, méghozzá a fiataloknak is.

A Start-programmal kapcsolatban is és a Start-kártyával kapcsolatban is látható a foglalkoztatás bővítése. Két tényt említenék még, ami, úgy gondolom, szintén a fiatalok számára fontos. Az egyik az örökösödési illeték eltörlése. Ez volt az első lépése a kormánynak, ami lehetővé teszi a családi vállalkozás átvételét, másrészt pedig utalnék arra a szintén fiatalok vállalkozóvá válását támogató pályázatra, amely 7 milliárd forinttal támogatja a fiatalokat. Közel 1600 fiatal vállalkozó számára nyújt lehetőséget, hogy a vállalkozásban próbálja ki magát, teremtsen magának és másoknak munkahelyeket. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage