L. SIMON LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Államtitkár Úr! Ez év tavaszán Hatos Pállal, a Balassi Intézet főigazgatójával együtt felkerestük a magyar kultúrdiplomácia több fontos helyszínét, valamint látogatást tettünk a Kárpát-medencében élő magyar közösségeknél.

E látogatássorozat keretében jártunk Bukarestben is, ahol tárgyalást folytattunk Kelemen Hunor akkori kulturális miniszterrel. A megbeszélésen többek között felvetődött a kolozsvári Magyar Kulturális Intézet alapításának lehetősége. A kolozsvári magyar intézet alapításának tervét az erdélyi magyar értelmiség és a helyi magyar közélet szereplői egyaránt támogatják, azt mind az RMDSZ, mind az Erdélyi Magyar Néppárt fontos célkitűzésnek tartja. Bukaresti látogatásunk idején pedig a román kormány együttműködési szándéka is adottnak látszott ebben a kérdésben.

Azóta nagy fordulat állt be a romániai politikában, ami alapvetően befolyásolhatja a két ország viszonyát, ahogy annak már most is számos tanújelét látjuk. Mindez azonban nem csökkenti, hanem éppen hogy növeli a kolozsvári Magyar Kulturális Intézet megnyitásának jelentőségét. A külföldi magyar intézetek a kulturális diplomácia legfontosabb intézményei, amelyek kiemelt szerepet játszhatnak a kedvező országképformálásban és nemzetközi együttműködések ösztönzésében. Talán nem szükséges külön hangsúlyozni, hogy a kolozsvári intézmény megnyitása ezen is jóval túlmutató jelentőséggel bír, hiszen működése nagyban hozzájárulhat az erdélyi magyarság nyelvi és kulturális értékeinek megőrzéséhez, identitásának megerősítéséhez.

Az Országgyűlés április 16-án határozatban köteleződött el a Kárpát-medencei magyar kulturális örökség megőrzése mellett. Amikor képviselőtársaimmal felkaroltuk a külhoni magyar közéleti személyiségek kezdeményezését, nem sejtettük, hogy az ilyen hamar ekkora jelentőséget nyer. Ahhoz, hogy a határozatban megfogalmazott szándékok ne puszta szavak maradjanak, megfontolt, de egyben határozott kultúrdiplomáciai lépésekre van szükség. Ezért úgy vélem, mindent meg kell tennünk azért, hogy a megkezdett előkészítési munkálatok ne szakadjanak félbe és a Balassi Intézet kötelékébe tartozó magyar intézetek újabb erős bástyával gazdagodhassanak Erdélyben.

Ezért kérdezem államtitkár úrtól: fenntartja-e a kormány azon szándékát, hogy mielőbb magyar kulturális intézet nyílhasson Kolozsvárott? Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage