LENDVAI ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Az MSZP támogatja az LMP indítványát az egyházi törvény reparálására. Nem azért, mintha az egyházi törvény csak ezen a ponton szorulna reparálásra, de legalább a legdurvább és legsúlyosabb hibát ez az indítvány orvosolni igyekszik. Ami az egyes egyházak elismerésével Magyarországon történt, az konkrét kivitelezésében is példátlan. Mi, politikusok döntöttünk egyházak sorsáról, mi döntöttük el, hogy az amúgy a törvényi kritériumoknak tökéletesen megfelelő vallási közösségek közül az egyiknek így mutatunk, hogy ő nem lehet egyház, a másiknak meg így, aki esetleg ugyanúgy, vagy még úgy sem felelt meg a feltételeknek.

(18.20)

Mindezt olyanfajta elképesztő tájékozatlansággal, hiszen nem kell egyikünknek sem vallástörténésznek lenni, ami még a magyar parlament történetében is példátlan. Előfordulhatott, hogy egy olyan egyházról, amelynek nevében pechjére három C betű szerepel, ez rövidítése a "christian", a "campus" és egyéb szavaknak, az az érv hangzott el a vitában, hogy ez bizonyára a CCCP, az SzSzSzR-nek valamilyen rövidítése, és ezért se lehessen belőle egyház. Egyéb képtelenségeket nem is akarok idézni.

Legalább azon próbál segíteni az LMP indítványa, hogy ilyen durva és kiáltó jogtiprások esetében bírósághoz lehessen fordulni. Ez annak az elemi jogbiztonságnak a feltétele és része, amit önök ezer más ponton is szétziláltak, de legalább ne az önök számára nyilván különösen érzékeny egyházi, hitbéli, vallási területen tegyék ezt.

Ezért eme hiba orvoslása érdekében támogatjuk az LMP javaslatát, noha természetesen van javaslatunk a többi hiba orvoslására is. Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage