JÁVOR BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Mint azt önök bizonyára tudják, a lelkiismereti szabadság az egyik legalapvetőbb emberi jog. Az önök frakcióiban saját bevallásuk és az én meggyőződésem szerint is számos hívő ember ül, akik pontosan tudják, hogy miről beszélek, miért fontos az, hogy hitünket, vallási meggyőződésünket külső kényszerek, megkülönböztetés nélkül tudjuk gyakorolni.

Emellett az állam világnézeti semlegessége a modern demokratikus jogállam egyik legfőbb ismérve. Ennek fényében rendkívül elszomorító, hogy a Fidesz-KDNP-pártszövetség elszakadt ezektől az elvektől, és ennek az egyházügyi törvénynek az elfogadása során, amely eljárásjogilag is felrúgott minden parlamenti normát, ebben az egyházügyi törvényben az állam elkezdett belepiszkálni legszemélyesebb ügyünkbe, vallásos hitünkbe.

Ezt az egész törvényt az alapjairól kellene újrarakni ahhoz (Zaj. - Az elnök megkocogtatja a csengőt.), hogy a hazai egyházak számára egy méltó szabályozási környezetet hozzunk létre, és egy olyan szabályozási környezetet, amelyben minden polgártársunk szabadon gyakorolhatja személyes vallási meggyőződését.

Erre jelenleg nem látunk esélyt, arra azonban látunk esélyt, látok esélyt, pontosan az önök között ülő hívő emberek személyes meggyőződése alapján, hogy legalább azokat a legalapvetőbb problémákat orvosoljuk ebben a törvényben, amelyeket a Velencei Bizottság jelentése is megmutatott, és amelyek nélkül megalázó helyzetbe hozunk nemcsak hazai kisegyházakat, amelyek sokszor évszázados, évezredes múltra visszatekintő egyházak, hanem a nagyegyházakat is rendkívül kényelmetlen helyzetbe hozzák. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)

Kérem, hogy annak érdekében, hogy a hazai vallásszabadság minél teljesebb mértékben érvényesülni tudjon, támogassák képviselőtársam javaslatát. Köszönöm a szót. (Taps az LMP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage