DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! 2010 nyarán akkor nyújtottam be a gazdasági érdekérvényesítés nyilvánosságáról szóló törvényjavaslatot, amikor a közérdeklődésnek újra a homlokterébe került az a bizonyos sukorói kaszinóbotrány. Azt gondoltam, azt gondoltuk, fontos, hogy világosság legyen abban a tekintetben, hogy különböző kormányzati személyek, kormánypárti képviselők, de éppen ellenzéki politikusok, választási győzelemre hajtó politikusok milyen kapcsolatot ápolnak különböző befektetői körökkel.

Pontosan a sukorói botrány, illetve annak a különböző hullámverései mutattak rá arra, hogy ahhoz, hogy bizalommal legyenek az emberek a parlamenti döntéshozatal iránt, bizalommal legyenek a kormányzati munka iránt, elengedhetetlen az, hogy világosan lássák, milyen gazdasági érdekkörök próbálnak nyomást gyakorolni a jogalkotásra.

Ezért terjesztettem elő ezt a törvényjavaslatot, és azért voltam abban a hitben, hogy önök támogatni fogják ezt a törvényjavaslatot, hiszen a választási kampányban, sőt miniszterelnök úrnak itt egy júniusi felszólalásában éppen amellett tettek hitet, hogy vége van az oligarchák uralmának Magyarországon. Arra valóban nem gondoltunk, hogy itt legfeljebb csak egy színeváltozás történik a kormányváltással.

Másodjára (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Mire változott?) - hogy vörösről narancsszínűre változtak, kedves kormánypárti képviselőtársam, ezt értem a színeváltozás alatt. Másodjára akkor nyújtottam be ezt a törvényjavaslatot, amikor februárban a trafiktörvény zárószavazás előtti módosító javaslatánál kiderült, hogy három nappal korábban úgy ment ki notifikációs eljárásra Brüsszelbe a törvényjavaslat, hogy már szerepeltek a még el sem fogadott zárószavazás előtti módosító javaslatok a szövegtervezetben. Ráadásul a dokumentumnak az olvasható verzióját az Európai Bizottság honlapján egy bizonyos Sánta János néven regisztrált felhasználó gépén hozták létre, és milyen véletlen, éppen Sánta Jánosnak hívják azt az embert is, aki a dohányipari befektetők magyarországi szövetségének az elnöke.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ez botrány! A Magyar Országgyűlésnek egyszer s mindenkorra tisztáznia kell azt, hogy nem különböző lobbicsoportok, nem különböző oligarchák mondják tollba a jogszabályokat. Erre akkor tudunk biztonságot nyújtani a választópolgárok számára, ha egyértelművé tesszük azt, hogy különböző parlamenti képviselők, kormányzati személyek mikor, milyen lobbicsoportokkal folytatnak tárgyalásokat.

(18.30)

A mi javaslatunk arra irányul, hogy ha akár egy kormánypárti, akár egy ellenzéki képviselő különböző gazdasági érdekszervezetekkel tárgyalásokat folytat, erről készüljön egy emlékeztető, amely bármely magyar állampolgár, bármely sajtószerv számára nyilvános.

Tisztelt Országgyűlés! Nem elég elmondani azt hetente, hogy Magyarországon a nemzeti cinizmus rendszerében nincsenek oligarchák (Babák Mihály közbeszól.), nem elég Babák úrnak jó hangosan kiabálnia, hogy hazudunk, hanem intézményes garanciák kellenek. Egy ilyen intézményes garancia az, hogyha törvény rendelkezik arról, hogy minden parlamenti képviselőnek, minden kormánytagnak számot kell adnia arról, hogyha különböző üzleti körökkel tárgyalásokat folytat, és akkor a választópolgár el tudja dönteni azt, hogy például a zárószavazás előtti módosító javaslatok dömpingje valóban csak koherenciazavart hárít el, avagy esetleg különböző gazdasági érdekkörök és a kormányzati működés közötti koherenciazavar elhárítására terjesztették elő.

Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt két évben túl sokszor jöttek be gyanús zárószavazás előtti módosító javaslatok. Az elmúlt két évben a különböző záróvitákban, zárószavazás előtti módosító javaslatoknál túl sokszor lógott ki a lóláb, hogy oda nem tartozó gazdasági területet miért akarnak módosítani. A különböző gyanúkat akkor tudja magáról levakarni a politikai elit, ha minden állampolgár számára átláthatóvá válik, hogy különböző politikai elitcsoportok milyen gazdasági érdekkörökkel tartanak fenn kapcsolatot, és különböző törvények vitájában milyen kormánypárti vagy éppen ellenzéki politikus milyen lobbicsoportokkal, milyen oligarchagyanús befektetőkkel folytat tárgyalásokat.

Ezért kérem a tisztelt kormánypárti képviselőket, Babák képviselő urat is, hogy vegye tárgysorozatba ezt a törvényjavaslatot, legyen lehetőségünk tárgyalni erről, legyen lehetőségünk visszaadni a törvényalkotás becsületét.

Köszönöm szépen. (Taps az LMP padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage