DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! (Zaj. - Az elnök csenget.) Az ellenzéki képviselőtársaim hozzászólására szeretnék reagálni. Az a helyzet, hogy két évvel ezelőtt mi valóban azzal jöttünk be a Magyar Országgyűlésbe, hogy helyre kell állítani a magyar politika becsületét. Ez többek között azt is jelenti, hogy egy olyan állapotot kell létrehozni húsz év után Magyarországon, hogy egyetlen magyar állampolgárnak se legyen kételye abban, hogy ami a Magyar Országgyűlésben vagy ami a helyi képviselő-testületekben történik, az kizárólag a magyar állampolgárok akaratának az érvényesítése. Akkor, amikor korrupcióról, amikor lobbicsoportok nyomásgyakorlásáról beszélünk, ez nem csak erkölcsi kérdés. Itt arról is szó van, hogy valóban egy olyan demokráciában, egy olyan országban élünk, ahol valóban minden állampolgár akarata egyformán számít, valóban egyenjogú, morális személyek alkotnak egy politikai közösséget, vagy vannak egyenlőbbek az egyenlőknél.

Ha és amennyiben nincs átláthatóság (Wittner Mária: Mondjuk, a párttitkárok!) és korrupciós nyomás alatt folyik a jogalkotás akár helyben, akár országosan, az azt jelenti, hogy nem az egyenjogú állampolgárok akaratát érvényesíti egy képviselő-testület, hanem vannak, akiknek több joguk van a közösségi döntéseket befolyásolni. Ez a törvényjavaslat - és igaza volt Magyar képviselő úrnak - önmagában nyilvánvalóan nem oldja meg a politikai korrupció kérdését, sok ehhez hasonló lépés, ami az LMP antikorrupciós 12 pontjában szerepel, lehetővé tehet egy olyan helyzetet, hogy minden magyar állampolgár végre úgy gondolhatja, hogy a politika valójában az állampolgári részvételnek egy alapvető terepe, és nem létezik olyan, hogy valakik gazdasági befolyásuknál fogva szabályozást vásárolhatnak.

Mi olyan helyzetet szeretnénk előidézni, amikor ennek a gyanúja fel sem merül, és mindenki számára átlátható az, hogy azok, akik döntenek, előtte kikkel konzultáltak, jó esetben magyar állampolgárok különböző polgári közösségekkel konzultálnak és nem lobbicsoportokkal.

Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage