GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Hát, ott a kormánypárti padsorokban el lehet gondolkodni azon, hogy mit csináltak két évig. Gazdasági növekedést ígértek, egymillió új munkahelyet (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Tíz év alatt!), radikális adócsökkentést. Recesszió van, csökken a gazdaság, nincsenek új munkahelyek, több a munkanélküliek száma, radikális adócsökkentés van, mert megcsinálták saját maguknak meg a tehetőseknek. Na, szóval ennyit arról, hogy hogyan és miképpen cselekedtek.

Közben 2,7 millióról 4 millióra nőtt azoknak a száma, akik a létminimum alatt élik az életüket, 1,2 millióan vannak a szegénységi küszöb alatt. Ez a 31 ezer forint/fejkvótás jövedelemhatárt jelenti. A mélyszegénységben, ahol ez a 20 ezer forintot sem éri el, ott 600 ezer ember él. És persze, közben 400-500 ezer gyermek meg a mindennapi kenyerét sem kapja meg, hogy legyünk stílusosak, ha egy kereszténydemokrata-fideszes kormány van az ország élén. Bevezetnek egy olyan munkatörvénykönyvet, amelynek kapcsán a regionális minimálbér fogalomrendszere teret kap, magyarra fordítva a szót: ugyanazért a munkáért kevesebb bért lehet fizetni az országnak adott esetben a hátrányosabb helyzetű régióiban.

Olyan helyzeteket hívtak életre, aminek kapcsán, mondjuk, a 14-25 éves korosztály 28 százaléka nem tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon, hanem az utcán kezdi az életét. Az álláskeresési támogatásokat mindezzel együtt 9 hónapról 3 hónapra csökkentették, persze a járulékokat beszedik a munkaadóktól is meg a munkavállalóktól is, mind fillérre, dekára, háromszor annyit, mint amennyit kifizetnek. A gyermektámogatási rendszereket meg úgy működtetik, hogy ott a padsorokban lévő gyermekeket nevelők igénybe tudják venni a támogatásokat meg itt is, és azok, akik meg minimálbéren dolgoznak, de tisztességgel gyermeket nevelnének, ők nem.

No szóval, egy szó mint száz: minden intézkedésük arról szól, hogy aki tehetős, azt még inkább segítik, aki pedig eleve abba a helyzetbe keveredett, hogy nehezen éli az életét és tartja fenn a családját, az még nehezebb helyzetbe kerüljön. Ezért szükségesek azok a lépések, amelyekről Kiss Péter képviselőtársam szólt.

Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage