SCHEIRING GÁBOR (LMP): Köszönöm szépen a szót. Először is szeretném jelezni, hogy alapvetően az alapirányokkal egyet tudunk érteni, ugyanakkor azt gondolom, hogy ennél sokkal mélyrehatóbb változásokra lenne szükség, mint itt ez a néhány fontos és támogatható javaslat.

(18.50)

Azzal egyetértünk, hogy az egykulcsos adó helyett mindenképpen egy igazságosabb, többkulcsos adórendszer kellene, és azzal is egyetértünk, hogy járulékcsökkentésre lenne szükség ezzel szemben. Ugyanakkor ezt a javaslatot csak egy teljes adórendszerváltás keretében lehet megvalósítani, ugyanis nem lehet sem a személyi jövedelemadózásra, sem a járulékokra csodaszerként tekinteni.

Azzal az elmúlt húsz- plusz kétéves tradícióval kell most már immáron szakítani, amelyik az emberek adóztatásával próbálta a költségvetési lyukakat betömködni. Mi ehelyett a környezet szennyezését adóztatnánk meg, és a tőkét terhelő adókat próbálnánk meg növelni, ahol csak lehet. Ezért mi a járulékcsökkentésből származó lyukat elsősorban a társaságiadó-kulcs felső határának megemelésével, ökológiai adókkal, spekulációs adóval és az egykulcsos adó eltörlésével kompenzálnánk.

De legalább ennyire fontosnak tartom azt is, hogy a hosszú távú fejlődés szempontjából megkerülhetetlen az, hogy emberbe fektessen be a kormány, az emberbe fektessen be a magyarok közössége. A családi pótlék megemelése egy jó irány, de legalább ennyire fontos, ha nem fontosabb az, hogy a családokat óvodák, bölcsődék és iskolák megerősítésével segítsük, és ezzel segítsük azt, hogy a nők vissza tudjanak térni a munkaerőpiacra akkor is, ha a családok gyermeket vállalnak. Tehát egy teljes, komplett adórendszer-változásra van szükség, amely szakít az elmúlt húsz plusz két év rossz beidegződéseivel. Amúgy a határozati javaslatot támogatni tudjuk.

Köszönöm szépen. (Taps az LMP padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage