HARANGOZÓ GÁBOR (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársak! Nézzük, mi jellemző ma a vidéken! Forráshiányos önkormányzatok, hitelképtelenség, kezelhetetlen eladósodottság, folyamatosan csökkennek a reálbérek, növekszik az infláció, nincs munkahely, növekszik a családok kilátástalansága, gyermekek éheznek, csökken a hozzáférés a közösségi szolgáltatásokhoz, fejlesztési források nincsenek vagy elérhetetlenek.

Ugyan Ángyán József vezetésével elindult egy vidékstratégia kidolgozása, a probléma az, hogy ami ma a gyakorlatban megvalósul, az köszönő viszonyban nincs azzal, ami a papíron le van írva. Az elmúlt két évben a falvakban élő százezreknek csökkent nominálisan a jövedelme az adórendszer átalakítása következtében, csökkent az alapvető állami intézmények elérhetősége, romlott az orvosi ellátás, az oktatási-nevelési intézmények elérhetősége, az új oktatási rendszer gyakorlatilag megszünteti a társadalmi mobilizációt, egy vidéki, alacsonyabb jövedelmű család gyermekének esélye sincs a sok százezres tandíjat megfizetni. Az önkormányzati tulajdonban lévő intézmények államosításának - mindannyian tudjuk, tisztelt képviselőtársak - az a célja, hogy az állam ezek jó részét megszüntesse, de az áfaemelés, a növekvő infláció sem a vidéken élők lehetőségeit javította. És ma már Ángyán József sem államtitkár, hiszen nem akart asszisztálni ahhoz, hogy a leírtakkal szemben a fideszes földoligarchák kiszolgálójává silányuljon a nemzeti vidékstratégia végrehajtása.

Tisztelt Képviselőtársak! Új eszközökhöz kell nyúlni, új szemlélettel kell a jogszabályokon, támogatási rendszereken változtatni. A változások eléréséhez célzott és a jó tapasztalatokat hasznosító programokat kell kidolgozni. Vissza kell állítani az együttműködés és a párbeszéd jó gyakorlatát. Ezért készült a Zselic szívében, Európa közepén az MSZP Patcán elfogadott ajánlata a magyar falvaknak. A most tárgyalandó határozat ennek a javaslatait tárja elénk:

Először is hosszú távú, fenntartható gazdálkodási lehetőséget kell kialakítani a falvainkban élők megélhetési feltételeinek javítása érdekében. Az európai uniós források átcsoportosításával komplex vidéki gazdaságfejlesztési programot kell indítani oly módon, hogy a helyben keletkező jövedelem helyben, az adott településen maradjon. A közösségi szolgáltatások fejlesztésén, a helyi élelmiszer-termelésen és -feldolgozáson, a helyi energiatermelésen keresztül lehetőséget kell biztosítani a településen élők önfenntartására. Létre kell hozni egy, a vidék gazdaságát fejlesztő clustert, amely integrátorként segíti a szövetkezetek, őstermelők, háztáji gazdálkodók által előállított termékek piacra jutását, valamint elérhetővé teszi a helyi élelmiszer- és energiatermelés technológiai, szakmai és pénzügyi támogatását.

A vidék problémáját a mezőgazdaság önmagában nem képes megoldani, ezért más termelőágazatokkal és szolgáltatásokkal együtt kell fejleszteni. Ennek érdekében önfenntartó logisztikai, információs és piacszervező hátteret kell létrehozni. Átmeneti adó- és járulékkedvezmények bevezetésére van szükség ahhoz, hogy a feketegazdaság, az uzsora ellen valós alternatívát nyújtson a közösségi gazdálkodás.

Tisztelt Képviselőtársaim! Amellett, hogy alacsonyabb jövedelemszint jellemzi a vidéket, a vidéki térségeket, ezek a jövedelmek is javarészt kiáramolnak az energiaszámlákon keresztül. A falusi, kisvárosi intézmények, lakóházak megújuló energetikai korszerűsítésére, a telepszerű lakókörnyezet felszámolására - megújuló energia hasznosításával kiegészítve - vidéki zöldgazdaság programot kell indítani.

Tisztelt Képviselőtársaim! Összesen 26 pontban foglaltuk össze az oktatásról, a fiatalok és nők foglalkoztatásáról, a szociális biztonságról, a szociális ellátásokról, az egészségügyi ellátásról, a komplex felzárkóztató kistérségi fejlesztési programokról, az önkormányzati rendszer önállósságáról és a vidéki turizmusról szóló javaslatainkat.

Mi tehát a feladatunk? A Magyar Szocialista Párt megértette a "Munkát, kenyeret!" éhségmenet üzenetét, látjuk a helyzet súlyosságát, elkötelezettek vagyunk abban, hogy egy szolidárisabb társadalmi rendszer felépítése érdekében vezető szerepet vállaljunk. Tanulva az elmúlt 22 év, így akár saját hibáinkból is, olyan javaslatokat fogalmaztunk meg, amelyek képesek a vidék helyzetét érdemben javítani. Ehhez kínálunk partnerséget.

Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

(19.00)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage