DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A határozati javaslatot természetesen támogatjuk, sőt Harangozó képviselőtársamnak gyakorlatilag minden szavával egyetértek. Szeretném azért azt elmondani, hogy nem a folyamatokat kell fenntarthatóan javítani, hanem fenntartható vidékfejlesztés kell Magyarországon. Az LMP ezt szeretné kiegészíteni a 33 leghátrányosabb helyzetű kistérségre célzott járulékcsökkentéssel. Szeretném hozzátenni, hogy amikor a vidék népességmegtartó erejének a megőrzéséről beszélünk, akkor természetesen a vidék nemcsak egy statisztikai kategória, nem egy gazdasági ágazatról beszélünk, hanem arról is beszélünk, hogy a kulturális erőforrásokat hogyan lehet megőrizni, ezért fontos például kulturális vidékfejlesztésről beszélni.

Ugyanakkor szeretném azért azt is megjegyezni, hogy örömteli, hogy a Magyar Szocialista Párt beszél a valódi őstermelők helyzetbe hozásáról, beszél a közösségi gazdálkodási formákról, beszél a megújulóenergia-termelés helyzetbe hozásáról. Most már csak arra várnánk választ, hogy mit csinált az álbaloldali kormány akkor, amikor a saját kormányzása idején a nagybirtokot tömte sok pénzzel, a nagyüzemet tömte sok pénzzel. Mit csináltak akkor, amikor lehetetlenné tették az átvételi árak megszabásával a megújuló energiaforrásokban gazdálkodni akaró falusi emberek számára a gazdálkodást? Hol voltak önök az előző kormányzati ciklusban?

Tisztelt Országgyűlés! Az LMP tavaly a gyöngyöspatai botrányt követően kezdeményezett volna egy vitanapot, illetve vizsgálóbizottságot a cserbenhagyott magyar vidék megsegítéséről, ugyanakkor látnunk kell, hogy a faluromboló politika nem most kezdődött, akkor kezdődött, hosszú-hosszú évekkel ezelőtt, amikor a hátrányos helyzetű kistérségeket, falvakat lekapcsolták az ország vérkeringéséről, amikor megszüntették ezekben a falvakban a közszolgáltatásokat.

Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage