GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Szomorúan látom, kormánypárti képviselőinket mennyire érdekli ez a téma. Meglesz ennek a böjtje, képviselőtársaim! Azt szeretném jelezni, hogy két olyan törvény született nem olyan régen a parlamentben néhány évvel ezelőtt, amelyek hasonlóan ellenzéki országgyűlési határozattal indultak. Az egyik volt a hungarikumtörvény, a másik pedig a GMO-ról szóló törvény. Én most azoknak a képviselőtársaimnak a lelkiismeretét szeretném kicsit felpiszkálni, akik annak idején ellenzéki képviselőként ezt beterjesztették, és mondjuk, nem ilyen fogadtatása volt, mint a mi országgyűlési határozati javaslatunknak. Ha ugyanolyan fogadtatása lett volna, akkor nagy valószínűséggel nem született volna meg konszenzussal ez a két törvény.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ez legalább olyan fontos ügy, mint az a két ügy, amit önök annak idején ellenzéki képviselőként elindítottak, és természetesen, miután jó ügy volt, az akkori kormány ezek mellé állt. Azt szeretném jelezni, ne azt nézzék már, hogy most egy ellenzéki javaslat van önök előtt, ahogyan annak idején kormánypártként mi sem néztük, hogy ellenzéki javaslat van előttünk. Erről kérdezzék meg Font Sándort vagy a többieket, akik ezeket annak idején benyújtották, és most nagyon büszkén hivatkoznak rá, hogy lám-lám, annak idején ők kezdték el ezt a két törvényt. Higgyék el, képviselőtársaim, nem fogunk erre hivatkozni. Mi azt szeretnénk, hogy az országgyűlési határozati javaslat legalább megtárgyalásra kerüljön, és valami hasonlót próbáljunk kihozni belőle, hiszen nincsen fideszes, MSZP-s, LMP-s meg jobbikos vidék, egy darab magyar vidék van. Ennek a kezeléséhez valószínűleg az elveiből mindenkinek engednie kell.

Ez egy nagyon jó alkalom lenne, tisztelt képviselőtársaim, hogy ezt megvitassuk, és mondjuk, egy következő időszak fejlesztési koncepciója ez alapján, úgy, ahogyan a GMO- vagy a hungarikumtörvény, konszenzussal megszülethetne. Ezért küldtek minket ide, higgyék el, és nem azért, hogy mondjuk, csak azért szavazzanak le ellenzéki javaslatot, mert nem önök találták ki. Én ezt kérem, legalábbis azoktól kérem, akik annak idején ezt végigélték, és mi támogattuk őket.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage