CZENE ATTILA, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Képviselők! A 2002-ben megkezdett stadionrekonstrukciós program a magyar labdarúgás infrastruktúrájának fejlesztését, a létesítményellátottság javítását tűzte ki célul. A program folytatásaként a nézőtéri erőszak visszaszorítása, illetve megelőzése érdekében 2011-ben megkezdődött a stadionbiztonsági projekt megvalósítása. A Magyar Labdarúgó Szövetség által, illetve az MLSZ versenyrendszerében szervezett mérkőzésnek helyet adó sportlétesítmények műszaki, infrastrukturális és biztonságtechnikai fejlesztése folyamatban van.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a sportért felelős államtitkárságon keresztül 2011-ben 960 millió forintot biztosít az MLSZ sportlétesítmények biztonságtechnikai fejlesztésével összefüggő feladatainak támogatására, és rendeletben határozza meg az előirányzat felhasználásának célját, módját és részletes kereteit. Az eredeti elképzelések szerint összesen 16 NB I-es stadion bevonásával alakult volna ki az új sporttörvényben foglalt lehetőségeket teljeskörűen kihasználó stadionbiztonsági rendszer. Időközben elindult egyéb stadionfejlesztési projektek eredményeként a stadionok száma az első ütem elején 14-re csökkent.

A rendszer alapvetően két részre bontható, amelyek további részrendszerekből állnak össze az alábbiak szerint: központi rendszer, illetve a stadionok biztonsági rendszerei, névre szóló jegyeket kibocsátó központi jegyrendszer, klubkártyarendszer, illetve a helyi jegyértékesítő rendszer, elektronikus beléptető rendszer, kamerás megfigyelő rendszer és a kamerarendszeren kívül valamennyi részrendszer összeköttetésben áll a stadionbiztonsági projekttel párhuzamosan kialakítandó sportrendészeti nyilvántartással. A helyi rendszerek mindegyike komoly felújítási munkálatokat igényel a fejlesztésbe bevont stadionokban.

A törvényjavaslat célja, hogy a sportról szóló 2004. évi I. törvény módosításával a névre szóló beléptetési rendszer kötelező bevezetésére meghatározott 2012. július 1-jei határidő egy évvel, azaz 2013. július 1-jére elhalasztásra kerüljön. A komplex stadionbiztonsági rendszer valamennyi érintett sportlétesítményben való kialakítása és ezzel a 2013-2014-es NB I-es bajnoki rendszerben történő üzembe helyezése érdekében a kormányzat részéről sportszakmai tekintetben támogatjuk a javaslatot. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a névre szóló jegyértékesítési és beléptetési rendszer alkalmazásának lehetősége jelenleg is adott. A névre szóló jegyértékesítési és beléptetési rendszerről a sporttörvény hatályos szövege rendelkezik, de annak alkalmazása a törvény erejénél fogva jelenleg nem kötelező.

Ugyanakkor abban az esetben, ha a szövetség a bajnokság egésze, vagy a szövetség tagszervezete, amely a versenyrendszerben részt vesz mint a mérkőzések szervezője, úgy dönt, hogy beléptető rendszert alkalmaz, azt a sporttörvényben meghatározott egységes szabályok mentén köteles biztosítani. A fentiekkel kapcsolatban rögzíteni kell azt is, hogy a névre szóló beléptetési és ellenőrzési rendszerhez a hatályos szabályozás alapján kapcsolódó jogintézmények és szankciók, mint például a sportrendészeti nyilvántartás, eltiltás, kitiltás intézménye a képviselői önálló indítvány részét képező törvényjavaslat alapján nem változnak, azok természetesen változatlanul hatályban maradnak.

A kormányzat részéről a fentiekre tekintettel támogatom a T/7409. számú törvényjavaslat tisztelt Ház részéről történő elfogadását.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

(19.30)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage