VINCZE LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A törvényjavaslat lényege már elhangzott, de megismételném nagyon röviden. Az MLSZ kérésére egy évvel elhalasztja az egyes magyarországi futballstadionokban felállítandó biztonsági beléptető és ellenőrző rendszerre vonatkozó szabályok hatálybalépését. Tulajdonképpen egy 1 milliárd 920 millió forintos beruházásról van szó, amit a különböző eljárások és egyebek következtében halasztani kell. Érinti többek közt a ferencvárosi, debreceni és az új nemzeti stadiont is. Ez vélhetően nem fog elkészülni a nyáron, ezért kell tulajdonképpen a törvényjavaslatot támogatni.

Nekünk határozott jogi szabályozási tervünk van arra, miként lehet a magyar futballt ismét közönségbaráttá tenni, hogy rend legyen a tribünökön, legyenek olyan szabályok, amelyek betartása nem lehet kérdéses. Olyan körülményeket kell teremteni a lelátókon, hogy a családok számára fizikai és pszichés veszély nélküli szórakozást jelentsen a meccsek látogatása. Az angol gyakorlat kiválóan működik, és szerintünk a beültetése a magyar viszonyok közé megoldást hozhat erre a gondra.

A tisztelt Ház tavaly ősszel elfogadta azt a törvénycsomagot, amely a sporttörvény, a szabálysértésekről, a rendőrségről szóló törvény módosításával fellép a sporthuliganizmus ellen. A meccsekre érkezőknek felszólításra igazolni kell magukat, róluk képet is készíthetnek. Ha valaki meccs közben rendet bont, és nem igazolja magát, akár három óráig is visszatarthatják, amíg a rendőrség kiérkezik. A huligánok kiszűrésére a stadionok névre szóló jegyeket állíthatnak ki. A módosítások értelmében vétség, és kétéves börtön jár azért, ha valaki bemegy a pálya elzárt területére, vagy oda bedob valamit; három évet kaphat az, aki rendbontást csoportosan, felfegyverkezve, vagy különös visszaesőként követ el. A sportrendészeti nyilvántartásba nemcsak az kerül be, aki a pályán követett el szabálysértést, de az is, aki az odautazásnál vagy a meccsről hazafelé menet balhézik. A rendbontást elkövetőket nemcsak kedvenc csapatuk meccseiről, de minden sportrendezvényről kitilthatják.

A fentiekre is tekintettel kérem a tisztelt Házat, hogy támogassa a sporthuliganizmus jelensége elleni fellépés érdekében szükséges egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CIV. törvény módosításáról szóló T/7409. számú törvényjavaslatot.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage