SZABÓ TIMEA (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Először is szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a meccs jelenlegi állása 1:1, bár tudom, hogy néhány képviselőtársunk online követi a közvetítést. Azért jelentkeztünk mi is felszólalásra, mert egyetértünk az előttünk szólókkal. Azt gondoljuk, hogy nem szabad börtönt csinálni Magyarországon a stadionokból.

Ennek az egész történetnek van egy előzménye, ami itt már elhangzott korábban, amiről egyébként a mai napig nem kaptunk számot. A teljes beléptető rendszert az eredetileg tervezett 1,7 milliárd forint helyett közel 5 milliárd forintért vásárolta meg a Deutsch Tamás vezette sporttárca a legdrágább ajánlatot benyújtó Dataware Kft.-től, és tudjuk, hogy közel 4 milliárd forintot ki is fizettek. Csak úgy elöljáróban kérdezném meg tisztelt kormánypárti képviselőtársaimat, hogy mi lett ezekkel a beléptetést szolgáló eszközökkel, amire a pénzt elköltötték. Ha jól tudjuk, azóta is raktárban állnak, és csak részben lehetett kiszállni ebből a bukott projektből. Jó lenne egyébként, ha nem az Országgyűlésnek kellene erről beszélnie, hanem önök beszámolnának arról, hogy hova tűnt ez a pénz.

Aztán elhangzott itt korábban, hogy sem nemzetközi példák, sem a hazai gyakorlat nem támasztja alá azt a tervezetet, hogy egy ilyen beléptető rendszert alakítsunk ki a stadionokban. Bármilyen meglepő, tisztelt képviselőtársaim, én magam is szoktam futballmérkőzésre járni (Taps.), azt nem mondom meg, hogy melyik csapatnak szurkolok. Önöknek az a koncepciója, hogy ha kialakítjuk ezt a rendszert, akkor majd többen járnak a stadionokba, több család kap kedvet ahhoz, hogy futballmérkőzésre járjon. Ez egyáltalán nem igaz!

(19.50)

Amit én ott tapasztaltam, tapasztalok, az a minden négyzetméterre kiterjedő kamerázás, szögesdrótok, sokszor jogsértő módon megvalósított motozások, készenléti rendőrök tömkelege. Ha önök úgy gondolják, hogy ettől bármelyik magyar család kedvet kap ahhoz, hogy akár gyerekekkel együtt kimenjen meccset nézni, akkor nagyon tévednek.

Van azonban egy ennél komolyabb gondunk is ezzel az egésszel kapcsolatban, ez pedig az egész körüli adatvédelmi aggály. Különösen aggasztó az a gyakorlat, ami például az Üllői úton is kialakult, hogy egy egyszerű jegyet is csak személyi igazolvány felmutatásával lehet vásárolni. Hasonlóképpen Újpesten is elkérik a bérletvásárláskor a személyi adatokat, nem tudjuk, hogy erre mi szükség van. Nem tudjuk, hogy mindenféle szabálysértés, illetve bűncselekmény elkövetése nélkül miért kell minden szurkolót kapásból bűnözőnek kezelni. Mint mondtam, nem támasztja alá a hazai gyakorlat azt, hogy ezt ilyen módon kezeljék. Egyébként a Fradi-pálya esetében ez különösen pikáns, mert ott ugyanaz a Kubatov Gábor az elnök, aki már egy másik lista kapcsán elhíresült.

Tisztelt Képviselőtársaim! Kovács Péter módosítása kapcsán felmerül az a kérdés, hogy ha önök ezt egy ilyen széles körű társadalmi kérdésként kezelik, hogy családok is eljárhassanak meccsekre, akkor vajon miért önálló képviselői indítványként nyújtották ezt be, hiszen az eredeti törvényjavaslatot is a Belügyminisztérium terjesztette elő. Milyen társadalmi egyeztetés folyhatott így erről a kérdésről? Azért is érdekes a kérdés, mert az MLSZ-nél külön ezért hoztak létre egy szurkolói irodát.

A másik kérdés, ami felmerült ezzel kapcsolatban, hogy miért most jutott eszükbe, hogy nem tudják határidőre teljesíteni a kitűzött célt. Miért júniusban jöttek önök rá arra, hogy júliusra nem tudják felállítani ezt a beléptető rendszert? Tisztelt Képviselőtársaim! Ugyanaz a slendriánság, amit egyébként többek között a munka törvénykönyvével kapcsolatban is láthattunk már.

Az LMP egyébként benyújtott egy olyan módosító javaslatot, ami továbbviszi ezt az eredetit, ami 2020-ig tolná ki ezt a határidőt, abban reménykedve, hogy esetleg addig lenne önöknek ideje átgondolni, hogy valóban szükség van-e ennek a rendszernek a kiépítésére, valóban erre van-e a legnagyobb szükség (Zaj. - Az elnök megkocogtatja a csengőt.), amikor iskoláktól, az egészségügyből súlyos milliárdokat vonnak ki, hogy költségvetési forrásból ezt támogassuk.

Kovács Péter azt írja az előterjesztésében, hogy a sportrendészeti célú fejlesztés az előírt eredeti határidőre eleve kizárt. Ezért is kérjük, hogy ha már benyújtásra került ez a javaslat, akkor támogassák az LMP olyan irányú módosítását, ami ezt még jobban kitolja, hátha lesz idő átgondolni egy kicsit ésszerűbben ezt az egész javaslatot.

Ismétlem: kérjük önöket, hogy ne csináljunk börtönt a stadionokból, ne kezeljük úgy a szurkolókat, ne kezeljük úgy a sport kedvelőit, mintha bűnözők volnának.

Egy utolsó gondolat, hogy ha már a kormány úgy érzi, hogy ennyi pénze van a sportkiadásokra, akkor inkább kérjük, hogy a tömegsportokat támogassák. Támogassák azt, hogy az alsó és a középosztály gyerekei is elérhessék a sportolási lehetőségeket, a gyerekek sportolását támogassuk, ne a zöldterületeket vonjuk meg különböző beruházásokra, hanem azokat sportcélú felhasználásra tudjuk hasznosítani.

Tehát kérem, hogy gondoljuk ezt át, és inkább a tömegsportot támogassuk, és ne kezeljük bűnözőként a szurkolókat. Köszönöm szépen. (Taps az LMP és az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage