DR. BÁRÁNDY GERGELY (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Méltányolom azokat az érveket, amiket mondott, és találok is bennük olyat, ami az én meglátásom szerint is abszolút legitim. Úgy hiszem, hogy legitim cél lehet a magyar álláspontról meggyőzni az Európai Unió bármely szervét vagy az Európa Tanácsot. Erre törekedhet a magyar kormány, sőt azt tudom mondani, hogy sok esetben törekednie is kell a magyar érdekek védelme körében.

(22.50)

De a sorrend nem helyes. Tehát ha van egy európai döntés most jelen pillanatban, az Emberi Jogi Bíróság döntése, a kormánynak nem sikerült meggyőznie az európai bíróságot, erről államtitkár úr is beszámolt, és egyébként mutatja maga a döntés is, akkor Magyarország egyet tehet, hogy ennek a döntésnek érvényt szerez, ennek a döntésnek eleget tesz. Természetesen ezután nem kell neki lemondania arról, hogy a későbbiekben, akár ezen a fórumon, akár más fórumon az ő igazát megpróbálja érvényesíteni, az ő álláspontját megpróbálja az Unión belül vagy az Európa Tanácson belül többségi állásponttá tenni. Ez lehet egy helyes célkitűzés és lehet egy járható út, csak ez az előterjesztés sajnos, azt tudom mondani, hogy nem erről szól, hanem arról szól, hogy negligálni szeretnénk azt a döntést, ami egyébként Magyarország számára kötelező.

Tehát én arra buzdítanám önöket, képviselőtársaim, hogy ezt gondolják át, és képviseljük a magyar álláspontot akár közösen is, mert bizony van igazság abban, amit önök mondanak, és én sem osztom egyébként maradéktalanul a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság döntését. Gondolom, ez a felszólalásomból kiderült, már aki olvasta a strasbourgi döntést részleteiben, akár a Vajnait, akár ezt az újat. Csak azt tudom mondani, hogy most ennek eleget kell tenni, és próbáljunk meg azért tenni, hogy a jövőben a mi álláspontunkat jobban érvényesíthessük Európában.

Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage