DR. HARANGOZÓ TAMÁS (MSZP): Köszönöm szépen. Képviselőtársam nagyjából elmondta, de azért én is szeretném rögzíteni, hogy azért itt nem másról van szó - és leginkább államtitkár úrnak mondom -, mint hogy a jelenlegi magyar kormány nem tudta jól képviselni Magyarország érdekét. Önök rosszul képviselték a magyar állam érdekeit ebben a bírósági eljárásban.

Ezek után önök nem azt mondják, hogy ezt önök elszúrták és nem sikerült, és akkor változtassunk a szabályokon, hanem nyilván másra mutogatnak, és nyilván, ahogy képviselőtársam is elmondta, mint egy durcás gyerek, magára a bíróságra mutogatnak. Nézze, képviselő úr, be fogja tartatni az Európa Tanács, mint minden más tagjával is a döntését, tévedés ne essék. Csak nagyon-nagyon sokba fog ez már megint kerülni Magyarországnak és annak minden egyes állampolgárának.

Nagyon szépen kérjük, fejezzék be ezt a szabadságharcos hozzáállást, mert nem tudunk a végén győzni, mint Magyarország nem tudunk. Csak mondom: a Tatar kontra Románia ügyben egyébként ugyanez a bíróság a tiszai ciánszennyezésben a román állammal szemben megítélte azt a kártérítést, amit kellett, és kimondta, hogy törvénytelen volt az, hogy a román kormány nem biztosította az egészséges élethez való jogot.

Szeretném kérdezni, hogy akkor is gond volt-e a strasbourgi európai bíróság ítéletével. Nem, nyilvánvalóan, és erre szeretném én is a hangsúlyt tenni, hogy ezt az ítéletet most végre kell hajtani, ha tetszik nekünk, ha nem, és nyilván itt az utóbbiról van szó.

Viszont a kormánynak az lenne a dolga, hogy nem ilyen látszatjelentéseket hoz ide, hanem valóban egy olyan törvényi tényállást csinál a Btk.-ban, ami eléri azt a célt, hogy önkényuralmi jelképekkel ne lehessen Magyarországon visszaélni, semelyikkel ne lehessen visszaélni, és egyébként pedig megállja a helyét mind az Alkotmánybíróságon, mind a nemzetközi porondon.

Puskás képviselőtársamnak: ha meg akarjuk értetni Európával, hogy Közép-Európában milyen érzéseket okoznak ezek az ügyek, biztos, hogy nem azzal fogjuk elérni, hogy az Európa Tanács határozatait és a bíróság jogerős döntését nem vesszük figyelembe, arról nem is beszélve, hogy a magyar állampolgároknak mit üzenünk ezzel. Azt gondolom (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy találunk pár tízezer embert, aki egy jogerős bírósági ítélet után pont ezzel az érzéssel megy haza a bíróság épületéből. (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage