DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen. A kivételes és sürgős eljárás nevéhez méltóan igyekszem nagyon rövid és tömör lenni.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Mindnyájan ismerik a kormányzat átalakításával kapcsolatos döntéseket, amelyek első körben az Emberi Erőforrások Minisztériumának felállításáról szóltak, az ezzel kapcsolatos, a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény módosítása már megtörtént. Most pedig második körben, itt a kormányzás félidejében a Miniszterelnökség szerkezete alakul át, több államtitkárral és másfajta jogosítványokkal fog a Miniszterelnökség rendelkezni a későbbiekben a kormány döntése nyomán. Illetőleg változás, hogy közjogi rendszerünkben maga a miniszterelnök is lehetőséget kap arra, hogy központi hivatalt irányítson, amennyiben erre egy kormányrendelet őt kijelöli.

Huszonkét éve bevett gyakorlat, hogy magának a kormánynak szervezetalakítási szabadsága van, önmaga döntheti el, hogy milyen struktúrában kívánja a végrehajtó hatalmat gyakorolni. Ezt általában az ellenzéki pártok tiszteletben is szokták tartani, hiszen a kormányzat felelőssége, hogy jó vagy rossz struktúrát talál ki magának. Itt lényegében egy kismértékű igazítás van a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010-es törvénnyel kapcsolatban, amely lényegében a sajtóból is megismert változásokat tartalmazza, valamelyest megnövelve a Miniszterelnökség lehetőségeit mind személyi keretben, mind pedig döntési kompetenciában.

A javaslat pedig azt is tartalmazza, hogy miben tér el a Miniszterelnökség szervezeti irányítása, felépítése más szervekhez képest, hiszen nyilván egy miniszter által vezetett minisztérium egyfajta háttér szubszidiárius jogszabállyal vagy szabályozási környezettel rendelkezik a Miniszterelnökséghez képest, de ebben a módosításban jelezzük azokat, hogy mik az eltérések a minisztérium és az államtitkár úr által vezetett Miniszterelnökség között.

Én kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a javaslatot tárgyalja meg és fogadja el, úgy is, mint a kormány szervezetalakítási szabadságának részét. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage