PÓCS JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Napirend utáni felszólalásomban a tejtermelő gazdák üzenetét szeretném tolmácsolni. Pár héttel ezelőtt azzal a problémával kerestem meg miniszter urat, hogy az olasz export beszűkülése miatt a tejtermelő gazdák lehetetlen helyzetbe kerültek. A tejfeldolgozók májusban reálisan átlag 85 forintot fizettek a gazdáknak literenként. Majd a feldolgozók a piaci válság következményeit azonnal áthárították a gazdákra, és előbb 60 forintra, majd 40 forintra csökkentették a felvásárlási árat, amely ár a gazdákat napok alatt csődhelyzetbe sodorta volna.

A tárca eddig nem látott gyorsasággal és hatékonysággal oldotta meg a problémát. Felvette a kapcsolatot hat multilánccal, és a külföldi tejet és tejtermékeket a magyar tejtermelők által beszállított árura cseréltette. A kialakult túlkínálatot ez a kormányzati intézkedés megoldotta. A jelenlegi átlag felvásárlási ár újra 80 forint körül van.

A mezőgazdaságban mindig voltak és lesznek is piaci zavarok. Előfordult, hogy a tejválságot úgy oldották meg, hogy támogatást adtak a szarvasmarhák levágásához, volt, amikor kivágatták a szőlőültetvényeket és a gyümölcsösöket. Arra még egy kormány idejében sem volt példa, hogy olyan gyors és hatékony megoldást találjon a kormány, mint az előző évben a dinnyeválság kialakulásakor és jelenleg a tejválság ügyében. A magyar gazdák munkája és türelme példaértékű. Tudnak kérni, ha kell, követelni, de azt is meg tudják üzenni a minisztériumnak, hogy köszönjük a gyors intézkedést.

Mint tudjuk, stratégiai megállapodást kötött a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Tej Szakmaközi Szervezet és a Tej Terméktanács. Múlt pénteken, a 37. tejvilágnapon miniszter úr köszönetet mondott a magyar tejtermelőknek azért, mert az elmúlt húsz év nehézségei közepette is életben tartották az ágazatot. A kiváló minőségű magyar tejnek és tejtermékeknek ott van a helyük az egészséges alapvető élelmiszerek között. A tej világnapján a vidékfejlesztési tárca egyik legfontosabb feladata népszerűsíteni a helyes táplálkozást, az egészséges magyar tejet és tejtermékeket.

A tejvilágnapi rendezvényen miniszter úr stratégiai partnerségi megállapodást kötött a húszéves Tej Szakmaközi Szervezettel és a Tej Terméktanáccsal. A stratégiai partnerség minden eddiginél szorosabb együttműködést tesz lehetővé az ágazatot érintő jogszabályok, átfogó programok, stratégiai dokumentumok kidolgozása során. Az együttműködés alapja a Tej Terméktanács és a minisztérium közötti hatékony, kölcsönös információcsere és a rendszeres konzultáció. A megállapodás célja, hogy növekedjen a tej-termékpályát érintő szabályozások mozgástere, csökkenthetők legyenek a szélsőséges piaci ingadozások, minimálisra szoruljon vissza a tejágazat kitettsége a nemzetközi hatásokkal szemben.

Agrárpolitikánkban kiemelt helyet foglal el a tejágazat, hiszen egyik oldalon rengeteg embernek nyújt munkát, sok családnak biztosít megélhetést, másik oldalon pedig minőségi termékeivel a magyar fogyasztók egészséges táplálkozását segíti elő. Ennek a kiemelt szerepnek a jegyében biztosított a szaktárca 46,2 milliárd forintot az állattartó telepek korszerűsítésére szolgáló beruházásokra. Így közel négyszáz fejlesztés indulhatott el, amelyek az állattenyésztés versenyképességének növeléséhez szükségesek.

Néhány éven belül megszűnik az Unióban a tejkvótarendszer. 2015-től nem lesz mennyiségi korlát, ami most még visszafogja az erős tejtermelő országokat. Ezért arra van szükség, hogy az Európai Unió piacszabályozási eszközrendszerének lazulásával párhuzamosan Magyarország megpróbálja kialakítani a nemzeti szintű együttműködés magasabb fokát. Az Unióban nemrég elfogadott tejcsomag - amely a tejágazat közép- és hosszú távú újraszabályozását segíti - egy jobban működő élelmiszerlánc kialakulásával a kiegyensúlyozottabb jövedelemelosztáshoz járul hozzá. Az idén a magyar tejágazat mintegy 25 milliárd forintos támogatásra számíthat.

A Vidékfejlesztési Minisztérium továbbra is együttműködik a nagy áruházláncokkal a hazai tejtermelők érdekében. Együttműködésükről biztosították a nagy áruházláncok képviselői a Vidékfejlesztési Minisztériumot, így a szaktárca és az áruházláncok közösen lépnek fel a kibontakozó tejválság ellen. A szaktárca rendszeres egyeztetési kezdeményezését üdvözölték, elmondták, hogy a korábbi tárgyalások eredményének megfelelően intézkedtek az importtejet és a trappista sajtot népszerűsítő kampányok leállításáról. Az áruházláncok kellő árualap biztosítása esetén készek segítően közreműködni a nagyobb mennyiségű hazai termék értékesítésében.

Ezúton szeretném a tejtermelő gazdák köszönetét kifejezni a tárca irányában. Köszönöm a szót, elnök úr.

(0.20)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage