GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Nagyon sok kérdés elhangzott mostanában itt a parlamentben a földbérletpályázatokról. Ennek kapcsán a gazdák, mondhatom úgy, hogy tucatjai kerestek meg minket azzal helyben lakóként, hogy nem a pályázati kiírásnak megfelelően dőltek el a pályázatok, ezért majdnem valamennyi olyan vesztes, aki úgy érzi, hogy nem megfelelően bírálták el a pályázatukat, önhöz is fordult levélben.

Az első ilyen megkeresés még novemberben történt a Borsod megyei gazdák részéről, amiben leírták, hogy nem értenek egyet azzal, hogy változtatják a pályázati kiírásokat, ugyanis ennek a végeredménye az lett, hogy lényegesen kevesebb helyi gazdálkodó jutott földhöz, és alapvetően három-négy, most már egyértelműen végigvezetett, Ángyán József által végigelemzett, Fidesz közeli érdekeltség vitte el a földterületek 80 százalékát.

Miniszterelnök Úr! Hogyan lehet az, hogy 8 ezer hektárnyi földet 11 érdekeltség kapott meg, és közben az ön minisztériuma folyamatosan azt mondja, hogy az átlag, ami a pályázatoknál kiosztásra került, 37 hektár? Azt szeretném megkérdezni, ön igazságosnak tartja-e azt, hogy egy állattartó telepet be kell zárni azért, mert a helyi magoszos vezetőnek kellett 400 hektár Nagyesztergárban. Ők is írtak önnek, miniszterelnök úr, 11 ottani gazdaember, akik negyven éve dolgoznak azon a telepen, levélben megkeresték önt, de érdemi választ nem kaptak. Ugyancsak nem kaptak a kaskantyúiak sem, a kaskantyúi gazdálkodó, akinek a nagyszülei által tulajdonolt, majd általa húsz éve bérelt földterületét vettek el azért, hogy egy három faluval odébb lakó lényegesen nagyobb gazdálkodó kerüljön bérleménybe. Azt szeretném kérdezni, hogy mit szól ön ehhez, miniszterelnök úr. Akar-e ezekben az ügyekben bármit intézkedni, vagy azokban, amelyek épp a múlt héten kiderültek, illetve elolvasta-e azokat a jelentéseket, amelyeket az ön volt államtitkára írt ezekről az ügyekről?

Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage