JÁVOR BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Miniszterelnök úr szemfülességét dicséri (Orbán Viktor: Köszönöm!), hogy a kérdés címét képes volt azonosítani és észlelni, hogy itt valóban egy kérdésről van szó, hogy a két modell között melyiket választja. (Zaj a kormánypárti padsorokban. - Demeter Ervin: Szerényebben egy kicsit!)

Ön egyértelműen választ adott erre, hogy ön a kaszárnyakapitalizmus modelljét választja. Az a felsőoktatási átalakítás, amelyet önök végigvittek, nem csupán a bölcsészdiplomák területén szűkítette a hozzáférést, hanem az önök által olyannyira dicsért természettudományos szakokon is kevesebb finanszírozott hely van, mint azelőtt volt.

És nem pusztán a felsőoktatásról van szó: a munkavállalói jogokról, a szociális kohézióról. Teljesen világos, és éppen a 2008-as pénzügyi válság tette világossá, hogy ezek olyan tényezők, amelyek egy társadalom, egy gazdaság sikerének zálogai, nem az ezeket felrúgó ír vagy mediterrán modell bizonyult sikeresnek Európában, hanem a skandináv modell, amely erre alapult.

Miniszterelnök úr, Magyarországnak is ez lenne a jövője. (Taps az LMP padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage