TÁLLAI ANDRÁS belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Kérdésének az eredeti címe az volt, hogy betartja-e a választási ígéretét a Fidesz; ahhoz képest ön egy adott önkormányzatnak a közfoglalkoztatással kapcsolatban felmerülő munkaügyi vitájáról számolt itt be, majd a végén arról kérdezett, hogy a munkaügyi központot ki utasította erre. Egyet tudok önnek mondani: a munkaügyi központ nem a Belügyminisztériumhoz tartozik. Tehát hogyha egy kicsit figyelt volna, akkor ezt a kérdését, ha már direktben így meg akarja kérdezni, akkor nem a belügyminiszter úrnak kellett volna föltennie, hanem a kormányhivatalt felügyelő Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak.

A másik kérdés az, hogy az azonnali kérdések véleményem szerint nem arra valók, hogy egy önkormányzatnak a problémáit idehozza. Én tudom, hogy összesen az országban két jobbikos önkormányzat van, amit jobbikos polgármester vezet, így aztán nem nehéz egyik vagy másik problémáját idehozni a parlament elé.

Ami a konkrét kérdését illeti (Novák Előd: Tíz másodpercet szánj rá!), tehát hogyha jól értem, mert hosszasan olvasta föl ezt, a végén nem értettem meg belőle, hogy most mi a probléma. Hogy Gyöngyöspatán a munkaügyi központ ellenőrzést mert tartani, és a jogszabályok alapján a gyöngyöspatai önkormányzatot, miután nem tartotta be a jogszabályokat, meg merte büntetni, és most ezt kéri a belügyminiszteren számon? (Novák Előd: Viszontkérdés!) Vagy milyen más gondja és problémája van?

A közfoglalkoztatás rendszerét egyébként több hatóság is ellenőrzi, alapvetően a kormányhivatal és a Belügyminisztérium szervezi. Tehát úgy gondolom, hogy a közfoglalkoztatás rendszere, a jogszabályok betartatása, az önkormányzatok által szerződésben vállalt kötelezettségeknek a vizsgálata folyamatos és teljesen kontrollált a kormányzat részéről. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage