PÁL BÉLA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Államtitkár Úr! Az engedéllyel rendelkező utaztatóknak, az államnak és sajnos számos esetben az utazóknak is komoly károkat okoz az engedély nélküli utazásszervezés, egyszerűbb nevén a feketeutaztatás. A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége az összes rendelkezésére álló eszközzel fellép a fekete-utazásszervezéssel szemben, de fellépése nem igazán hatékony a kormányzat segítsége nélkül. Jelenleg súlyosbítja a helyzetet az is, hogy április 15-ével, a szabálysértési törvény elfogadásával hatályon kívül helyeződött az a rendelet, amely a Fogyasztóvédelmi Hatóság hatáskörébe utalta a feketeutaztatás szankcionálását, ugyanakkor viszont az új szabálysértési törvény pedig nem tartalmazza ezt a területet.

Pontosan most, amikor már benne vagyunk a szezonban, nagyon fontos ez a kérdés, hiszen nemcsak az utazásszervezőket, utazási irodákat érinti, hanem gyakran azokat is, akik autóbuszos kirándulást szerveznek iskoláknak vagy éppen más közösségeknek is. Így tehát azt gondolom, jogos a Magyar Utazási Irodák és Utazásközvetítők Szövetségének az a kérése, hogy ezt a helyzetet orvosolja a kormány is olyan módon, hogy átmenetileg vagy állandóan, de a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal láthassa el azt a feladatot, hogy lépjen fel a feketeutaztatással szemben.

Tisztelt Államtitkár Úr! Lát-e erre lehetőséget, és fellép-e a kormány az engedély nélküli utazásszervezőkkel szemben, hiszen ez főleg most, a szezonban, de az év többi részében is nagyon fontos az utazók biztonsága, az engedéllyel rendelkező utazási irodák miatt és természetesen az állam adóbevétele miatt is.

Várom megtisztelő válaszát.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage