POLICS JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A nyugdíjas bányászok szénjárandóságának pénzbeli megváltásáról szóló 145/1992. (XI. 4.) kormányrendelet alapján a nyugdíjas bányászok, illetve hozzátartozói nyugellátásra jogosult hozzátartozóik jogosultak a pénzbeli szénjárandóságra. A támogatást a tárgyév május hónapjában egy összegben kell kifizetni. A szénjárandóság éves összegét a rendelet 8/A. §-a alapján a bányászatért felelős miniszter közli a Nyugdíj-biztosítási Főigazgatósággal.

A nyugellátások szabályozásának 2012. január 1. napjával bekövetkezett változása eredményeként azok közül, akik korábban erre a kiegészítő támogatásra voltak jogosultak, idén többen nem kapták meg májusban a szénjárandóságot. A választókerületemben, ahol jelentős számban élnek volt bányászok, többen kerestek meg ezzel a problémával. A támogatás kiesése tovább rontja az amúgy is nehéz anyagi helyzetben élők mindennapjait.

Kérem tisztelt államtitkár urat, hogy szíveskedjék a jogszabályi változás miatt hátrányos helyzetbe került korábbi jogosultak részére a szénjárandóság mihamarabbi kifizethetősége érdekében a szükséges intézkedéseket megtenni.

Intézkedését előre is köszönöm, várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage