DR. MENGYI ROLAND, a gazdasági és informatikai bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A gazdasági és informatikai bizottság a mai ülésén megvitatta a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2011. évi CCVIII. törvény módosításáról szóló javaslatot.

A bizottság többsége azt a határozott álláspontot képviselte, hogy a törvényjavaslat az európai uniós jogi aktusokkal való összhang megteremtését célozza, és ennek a célnak megfelel, figyelembe veszi az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Magyar Nemzeti Bank véleményét a monetáris tanács hatáskörének tekintetében, valamint a monetáris tanács tagjaira és a Magyar Nemzeti Bank elnökére vonatkozó felmentési szabályokat is megfelelően rendezi.

A törvénymódosítás fontos eleme, hogy lehetőséget biztosít központi pénzügyi és devizapolitikai érdekből a deviza- és az aranytartalékra vonatkozó adatok hozzáférhetőségének korlátozására.

A törvénymódosítás tisztázza a monetáris tanács és a Magyar Nemzeti Bank vezetése közötti feladatmegosztást, valamint rögzíti a monetáris tanács külsős és belsős tagjainak az arányát is.

A bizottsági ülésen a Magyar Nemzeti Bank elnöke a benyújtott javaslatokkal egyetértett.

Mindezekre tekintettel a bizottság 19 igen és 5 nem szavazattal a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak találta.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage