DR. APÁTI ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Megint emlékeztetnem kell arra a szocialista és a fideszes képviselőket, hogy a helyi és a megyei önkormányzatok eladósításában a felelősségük múlhatatlan, és a felelősségük közös.

Igaz, hogy nem hiba, hanem bűn volt, hogy a szocialista-liberális kormányzat a feladatokat növelte, a forrásokat pedig csökkentette, és részben emiatt következett be az önkormányzatok eladósodása, de ugyanakkor az is igaz, hogy pláne a megyei jogú városokban, megyeszékhelyeken, vagy például egy Mezőkövesd méretű településen, mondjuk, nem véletlenül emelkedett fel Mezőkövesden 2002-2010 között hatszorosára az adósságállomány. Ekkora forráskivonás azért mégsem történt, ekkora sebet még a szocialisták sem ejtettek az önkormányzatiság képzeletbeli testén, képviselő úr! (Babák Mihály: Vannak kivételek! - Hegedűs Lorántné közbeszólása.)

Másrészt nagyon sok felelőtlen fideszes vezető, meg mohó fideszes vezető kapcsán egy nem teljesen egészséges folyamat vezetett oda, hogy az eladósodottság idáig jutott. Nagyon jól tudjuk, ha beismerik, ha nem, hogy sokan olyan beruházást hajtottak végre nagyobb városokban, amiket 10 forintból meg lehetett csinálni, megcsinálták 12-15 forintért, a többi pedig magánzsebeket meg pártkasszákat gazdagított.

Másrészt 2006-2010 közötti történet, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Egészségügyi Holding Zrt.-hez kapcsolódik, onnét már a Fideszhez kapcsolható, a fideszes megyei önkormányzat működtette, kezelte a holding rendszerét. Közpénzből gazdálkodott természetesen a holding. És mi történt? 264 millió plusz áfát költött ez a holding 219 vezető képzésére. Orvos és szakszemélyzet lassan már alig van az országban, de 219 vezetőt feltétlenül képezni kellett. 3 milliárd forintos építőipari beruházás, több száz millió forintos informatikai beszerzés, újabb több száz millió forintos központi gyógyszerellátó rendszer. Nem véletlen, hogy a Holding Zrt. vezérigazgatója ellen, akit az önök egri frakcióülését követő napon vettek előzetes letartóztatásba, most házi őrizetben van az úriember, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás. Ez már aztán nem a forráskivonáshoz kapcsolódik, hanem a különböző, sötétebbnél sötétebb ügyletekhez.

Úgyhogy ne nagyon mutogassanak egymásra, nézzenek tükörbe, a felelősségük közös. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) A szocialisták a gödör széléig rugdosták az önkormányzatokat, önök fejbe lövik, és beledobják őket a gödörbe.

Köszönöm. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage