TUKACS ISTVÁN (MSZP): Elnök úr, köszönöm szépen a szót. A magam részéről szeretném megjegyezni, hogy én kifejezetten üdvözlöm, hogy államtitkár úr részt vesz a vitában (Vágó Gábor és az MSZP-s képviselők tapsolnak.), és azt gondolom, hogy ez a parlament szempontjából mindenképpen építő, hiszen érdemi és tartalmi vitát lehet folytatni. Mint ahogy például tiszteletben tartom, és természetesen elfogadom szakmai véleményét a GDP-arányos államadósságról, miközben nyilván, mindannyian tudjuk - és ebben sincs vita -, hogy a nettó értéket viszont jelentősen befolyásolja az a devizaárfolyam, amely az államadósság mintegy felét kitevő, devizában meglévő államadósságot forgatja előre-hátra, fel vagy le.

Én azonban szeretnék egy újabb fogást venni ebben az államadósságügyben, és szeretném idézni, hogy szinte napra egy évvel ezelőtt a miniszterelnök úr azt mondta, hogy jelentős lépést tettünk előre államadósságügyben, és 77 százalékra csökkentjük GDP-arányosan az államadósságot. Tehát most én azért mégiscsak szembesíteném ezzel az ígérettel a tisztelt kormánytöbbséget, hiszen, ha államtitkár úr pontosan idézi azt a májusi adatot, amelyik 80 százalék fölöttinek mondja az államadósság tényadatát, akkor azzal is szembesülni kell, hogy valami nem jól volt, hiszen a 77 százalékos ígérethez képest nem teljesült.

A másik, amiről szintén beszélni szeretnék, mert hiszen az államadósság csak egy oldalhajtása volt a mostani vitának, az újra az, hogy ha előttünk lennének a járulékcsökkentéssel célzott, a munkahelymegőrzést megalapozó törvényei, akkor bizonyára feltenném azt a kérdést, hogy a mi térségünkben a 25 év alattiaknak vajon ez milyen lehetőséget kínál. Itt megpróbáltam utánanézni, tisztelt Ház, tisztelt képviselőtársaim: semmilyet, semmilyet, és nagy valószínűséggel ez a vita majd érdemben tovább tud folytatódni.

Köszönöm szépen, elnök úr, a lehetőséget.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage