DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Nagyon köszönöm, csak egy fél percre. Nyilvánvalóan az állami támogatás rendkívül fontos a kutatás-fejlesztésben és az innovációban, de azért egyet ne felejtsünk: ez a vállalatok alapvető érdeke. Hadd mondjak egy példát, ami számomra is megdöbbentő volt. Szerintem nagyon sokan ismerik ebben a Házban a Prezi.com-ot, amelyik egy magyar sikertörténet, egy magyar start-up, amelyiknek most már tízmillió regisztrált, nem regisztráltan pedig százmillió felhasználója van; ugye, internetes prezentációkkal sokkal izgalmasabb, sokkal jobb. Na, ez a vállalat egyetlenegy forintnyi magyar támogatást nem kapott. Semmilyet. Se unióst. Arra viszont képes volt, hogy az amerikai Szilícium-völgyből tudjon bevonni működő tőkét, méghozzá közel 12 millió dollárt.

Ugyanakkor nagyon sokszor találkozni vállalkozókkal, akiket egyébként az állam így vagy úgy megtámogat, és utána néha éppen a kifizetések lassúsága miatt elég nehéz helyzetbe kerülnek. Tehát úgy gondolom, fontos nyilvánvalóan az, hogy az összeg jövőre 51 milliárd forint a Kutatás-fejlesztési Alapból. Hadd tegyem hozzá, ehhez még kapcsolódik, egy tól-ig-ot fogok mondani, 90-120 milliárdnyi uniós, tehát GOP-on keresztül hozzátehető forrás, tehát jóval magasabb forrás az, ami az állami, de azért hadd tegyem hozzá, az államnak itt az a feladata, hogy kialakítson egy olyan rendszert, amelyben a vállalkozások valóban élni és innoválni tudnak. Egyébként ezen dolgozunk.

Önmagában a támogatási összeg is nagyon fontos. Ez is egy fontos lépés, hogy most egy zárt rendszert tudtunk létrehozni. Ezért mondom, egy picit félrevezető, amikor arról beszélünk, hogy az állam nem teszi hozzá azt a pénzt, amit úgysem tehet hozzá. Szerintem jobban járunk, ha egy zárt, tiszta rendszer működik.

Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage