VOLNER JÁNOS (Jobbik): Köszönöm szépen. Hát, államtitkár úr, az a furcsa helyzet állt elő, hogy önöknek van kétharmados felhatalmazásuk, mégis elégedetlenek az eredménnyel. Hát két éve kormányoznak. Nem mi tehetünk róla, nem a jobbikos képviselők, hogy a bankok viszik el az innovációs pénzek jelentős részét, ők nyúlják le az innovációs járulékot! Rossz a rendszer. Itt a ciklus fele, ha a kormány maga is elégedetlen működésével, akkor miért nem változtatja meg? Nekem hiába panaszkodnak ezzel kapcsolatban, nyilvánvalóan nem mi vagyunk kormányon egyelőre még, és nem tudunk ezen változtatni.

Nagyon fontosnak tartanám azonban, ha rendeződne az innovációs ágazat helyzete azért, mert ez a jövő érdekében tett befektetés. Ha erre nem fordít az ország GDP-arányosan lényegesen magasabb összeget a jelenleginél, ha megelégszünk azzal, hogy a saját gazdasági teljesítményünkhöz mérten harmadát fordítjuk innovációra, mint amennyit a nálunk fejlettebb országok, akkor ne csodálkozzunk azon, hogy a lemaradásunk tartós lesz és fokozódni fog, hiszen nyilvánvaló, hogy innovációból lehet komolyabb gazdasági növekedés.

Végül, de nem utolsósorban pedig itt állnak az Államadósság Kezelő Központ hivatalos adatai. Amikor a Fidesz kétharmados parlamenti felhatalmazást nyert, 2010 áprilisában 19 323 milliárd forint volt Magyarország államadóssága, jelenleg, ez a májusi adat, 1857 milliárd forinttal több Magyarország államadóssága, mint amikor önök megnyerték a választásokat. Azt gondolom, ez teljesen tisztán, a számok nyelvén is kudarcos eredményt jelent a kormány számára. Mit is kellene ezzel kapcsolatban tenni? Hát azt, amit már nagyon régóta fölvetett a Jobbik, hogy nem fölrúgjuk a tárgyalóasztalt, hanem leülünk a tárgyalóasztalhoz, és az államadósság újratárgyalását kezdeményezzük azokkal a befektetőkkel, akik a legnagyobb államadósság-pakettel rendelkeznek. Ezt a kormány a mai napig nem tette meg, holott már londoni közgazdászok is arra biztatják, hogy érdemes lenne ez irányban gondolkodni.

Köszönöm szépen, elnök úr. (Szórványos taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage