TUKACS ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Én viszont Vágó képviselőtársammal ellentétben némileg örülök annak, hogy Czomba államtitkár úr ül itt körünkben, bár Vágó képviselőtársam helyesen mondja, hogy tartalmi vita alakult ki, amikor Cséfalvay államtitkár úr beszállt a vitába, és egy egészen jó irányba terelte. Mégis, hogy felvilágosítsam Czomba államtitkár urat, arról szólt itt a vita egy darabja, hogy vajon miért nem szerepel a megalapozó törvények között a tegnapi csomag szabályozó része.

Azért örülök, hogy államtitkár úr itt van, mert ha valóban hiányzik, mint ahogy én a magam részéről is ezt nagyon hiányolom, akkor esetleg ezt a vitát folytathatjuk azon, hogy vajon a 25 év alatti, FEOR 9.-be tartozó, szakképzettséget nem igénylő munkakörökben adandó támogatás a mi vidékünkön, államtitkár úr, miféle előnyöket fog jelenteni. (Dr. Czomba Sándor: Sokat.) Ön azt mondja, hogy sokat - megpróbálok szájról olvasni -, én meg azt állítom, hogy keveset, államtitkár úr. Ön nagyon pontosan tudja, mert lehet, hogy a Metro áruház árufeltöltője valószínű, hogy részesedik ebből, és a cég nagyon jól fog járni, de mindazokon a vidékeken, ahol magas a munkanélküliség, szakképzetlen a fiatal munkavállaló, akit majd 16 éves korában rugdosnak ki a munkaerőpiacra, az új köznevelési törvény szerint, az nem fog beleférni, mármint az őt munkáltatni akaró nem fog beleférni ebbe a támogatásba.

Ez adhat a nagyvárosok foglalkoztatóinak; nem teremteni fognak egyébként munkahelyet, hanem megtartani és köszönni ezt a kormányzati jólelkűséget. Azonban a valóban szakképzetlen fiatalok tömegei változatlanul ott fognak ácsorogni azon a térfélen, ahol nem jutnak majd munkához.

Köszönöm szépen a szót, elnök úr.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage