VÁGÓ GÁBOR (LMP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Babák Úr! Önök és ön is a tavalyi esztendőben, a 2012-es költségvetés tervezésekor az elrugaszkodás költségvetés évének aposztrofálták az idei évi költségvetést, ahhoz képest ön már a túlélés költségvetéséről beszél idén, miközben a 2012-es, tehát az idei költségvetésnél azt látjuk, hogy folyamatosan foltra foltot kell varrni, azért, hogy valahogyan helyre lehessen hozni azokat a hibákat, amelyeket itt elkövettek, és amelyeket elkövetnek a 2013-as költségvetés tervezésekor is.

Én annak nagyon örülök, Babák úr, hogy a Fidesz belátta, hogy a megszorításokból nem lesz növekedés. Akkor csak azt kérdezem meg: miért kell megvágni a felsőoktatásra szánt összegeket? Miért kell kivéreztetni az egészségügyet és a gyógyszerkasszát? A 2013-as költségvetés kapcsán költői túlzás volna azt mondani, amit ön mondott, hogy majd utólagosan ráncfelvarrás történik a költségvetésen. Nem! Kérem szépen, itt van egy 300 milliárd forintos átcsoportosítás, amely nagymértékben az egész költségvetést érinti. Tehát önök idő előtt úgy hozták ide a költségvetést, hogy fogalmuk sem volt róla, mit is akarnak ettől a költségvetéstől, vagy amikor eszükbe jutott, meghallván az ellenzéki kritikákat, s talán véletlenül látván a számokat is, igen, itt Magyarországon kezdeni kellene valamit a munkahelyteremtéssel, és akkor kezdtek csak el gondolkodni. Ebből az következik majd, hogy újra és újra hozzá kell majd nyúlni ehhez a költségvetéshez, amely tovább erodálja majd az államba vetett bizalmat.

Babák úr beszélt a számításokról, a költségvetési törvényről, tehát az államháztartási törvényről, hogy hogyan kellene kinéznie a költségvetésnek. Ebben a költségvetésben nincsen benne, hogy honnan is képzeli el Matolcsy György az 1,6-2 százalékos növekedést, mert ő maga sem tudja. Most már duplázni akarja a GDP-t, de ez nincsen kiszámolva (Az elnök csengetéssel jelzi a hozzászólási idő leteltét.), kérem szépen!

Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage