GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! A mai vitában nagyon sokan és sok szempontból feszegették ezt a benyújtást; azt egyenesen nevetségesnek tartottam, amikor Babák képviselő úr az egyik kétpercesben azt mondta, hogy ezt tetszettek követelni. Mi ezt nem követeltük, mi erre a korábbi vitákban is és most is azt mondtuk, hogy elhamarkodott, nem megalapozott, nem állnak rendelkezésre megfelelő adatok.

Ékes képviselő úr reggeli hozzászólására azért nem reagáltam, mert tudtam, hogy a normál hozzászólásomban erről fogok beszélni. Képviselő úr, amit ön elmond, azzal én egyetértek. Sőt, konkréttá teszem, hogy politikailag szükség volt arra, hogy a kormány ezt benyújtsa, rendben van. Úgy, ahogy Turi-Kovács Béla képviselő úr szintén még reggel mondta, hogy le kell verni a cölöpöket bizonyos sarokszámok mellé, ez is rendben van. Csak azt gondolom, hogy ezzel ezt a célt teljesítették, hogy benyújtották a költségvetést.

Még az sem baj, ha megkezdtük a vitát. De az, hogy elviszik ezt szavazásig és lezárjuk, azt gondolom, hogy ez már része a Fidesz átveréspolitikájának. És már most merem borítékolni, hogy ősszel ki fognak találni valamilyen trükköt, hogy hogyan nyissák föl a fejezetek közötti mozgás lehetőségét. Tehát sokkal jobb lett volna az optikája, ha - az én oldalamról, nyilván ellenzékiként azt mondom, hogy - benyújtották, leverte a kormány az ő saját cölöpjeit és mi, képviselők, mondjuk, szeptemberig kaptunk volna másfél-két hónapot arra, hogy tételesen elemezéseket végezzünk, és az ősz folyamán megtegyük azokat a módosító javaslatokat, amelyek kellenek a költségvetéshez, sőt látva, mondjuk, a második és harmadik negyedévi 2012-es adatokat, ennek függvényében lett volna lehetőségük a változtatásra.

De nem, képviselőtársaim. Gondoljanak bele, hogy a 2012. évi költségvetés módosítását, amely ugyanezekről a sarokszámokról, hiányról, bevételről, kiadásról szól, milyen olcsó trükkel dugták el az éjszaka egy négyórás, a mai napról este 8 utánra átvitt 4 órás időkeretes vita utánra! Tehát nem akartak a nyilvánosság előtt beszélni arról, hogy mi lesz, és milyen következményei lesznek annak az áfatrükknek, ami ebben a költségvetési módosításban szerepel! Tehát továbbfolytatom: az, amit megpróbáltak szépen elmondani, hogy ez a cím - nem, képviselőtársaim, ez a cím valójában az átverés. És amikor önök megdöbbennek azon, hogy bizalmatlanság van, ezért van, mert a cím alapján joggal vártuk el azt, hogy ez tényleg a költségvetést megalapozó törvényekről fog szólni, ehelyett van benne mindössze 13 önálló tétel, de a 13-ból kevés az, amire nem lehet azt mondani, hogy a korábbi elkapkodott és gyors jogalkotásból fakadó hibák kiigazítása.

A következő gondolatom - éppen azért, mert itt néhány helyet megnyitottak. Érdekes módon Babák Mihály visszahivatkozott a 2006-os alkotmánybírósági döntésre, de nem folytatta. Az előző kormány azt követően betartotta, tehát úgy alakult ki a költségvetést megalapozó nagy saláta, de gondolják végig, mi következik! Alig néhány héttel ezelőtt mondtam itt önöknek egy záróvitában, hogy az újonnan esküt tett köztársasági elnököt hozzák kínos helyzetbe, mert formai hiba miatt vissza kell hogy küldje a törvényjavaslatot. Visszaküldte, önök már módosították.

Tisztelt Képviselőtársaim! Gondoljanak bele, ha csak az a kérdés, amiről beszélt tegnap a miniszterelnök vagy a Rogán- és Harrach-paktum, ez valahol be kell hogy kerüljön! (Közbeszólások a Fidesz padsoraiban.) Ennek be kell kerülni, képviselőtársaim, ebbe a rendszerbe! Ebbe a törvénybe nem kerülhet be jogszerűen, mert elfelejtették, hogy a tb-szabályokat is valahol ki kell nyitni. Tehát nincs nyitva. (Közbeszólások a Fidesz padsoraiban.) Nincs más lehetőség, mint egy önálló törvény, tehát azt mondjuk, hogy ez már tényleg csak egy silány valami, mert a fontos, nagy dolgok, a nagy tételek azok valahol majd valamilyen más törvényben jelennek meg.

A következő: a megalapozó törvényekről. Hitem szerint talán önök is olvasták a Költségvetési Tanács véleményét, az ÁSZ véleményét, amely azt mondta, hogy a bevételek nem megalapozottak. Képviselőtársaim, ennek a törvénynek ez lett volna a lényege, hogy azokat a kormányrendeleteket vagy azokat a törvényeket hozza elénk, ami garanciát ad arra és segíti azt a bizalmat, hogy azok a számok, amelyek a bevételben szerepelnek, tényleg valósak és elérhetőek.

Itt annyiban kell hogy visszautaljak megint csak a tegnapira, hogy például mi lesz annak a 2012-re áthúzott áfabevételnek a hatása, ami majd 2013-ban hiányozni fog. Tehát már a 2013-ason az éjszaka folyamán ütöttek egy újabb lyukat. Örülök, és akkor most folytatnám. Ugyanez: elektronikus úthasználati díj. Gondolják el, szerepel egyetlen soron. Sőt, én azt reméltem, hogy összevonják majd a két törvényjavaslat vitáját a gazdaság stabilitásáról, de ezt majd ott mondom el, nehogy az elnök úr rendre utasítson.

Tehát gondolják végig! Miközben arról beszélnek, hogy bizalom, bizalom, bizalom, és annyit ma elértünk, hogy Babák képviselő úr elmondta, hogy: túlélés, megmaradás, kilábalás. Csak az a bajom, képviselő úr, hogy ezzel, ami eddig történt, önök kijelölték, hogy kik azok, akik kilábalhatnak, és kik azok, akik a korábbi állapothoz képest is sokkal rosszabbul jártak. (Babák Mihály közbeszól.) A jelzőkben - és ön nem volt itt egy korábbi vitán - Nyikos bizottsági elnök úrral volt egy vitájuk a kormánypárti képviselőknek, hogy jelzőket használtak minden évben a költségvetésre. Ezeket a jelzőket nem használták, hogy túlélés, megmaradás vagy kilábalás, az elrugaszkodást annál sokkal jobban.

És ha gazdaságélénkítésről beszélünk, amit mindenki akar - önök is, mi is akarunk -, tisztelt képviselőtársaim, csak az szja-törvénnyel 500-600 milliárdos lyukat ütöttek a költségvetés bevételi oldalán. (Babák Mihály: Nem igaz!) Az, amit most nagy hanggal eladott tegnap a miniszterelnök úr meg Rogán frakcióvezető úr, mindössze 300 milliárdba kerül! Gondolják végig! Ha csak halasztják az egykulcsos szja bevezetését, akkor a mostani növekedésnek, amiről álmodnak, annak a kétszeresét lehetett volna megtenni. De ezt nem tették. (Zaj a kormánypárti padsorokban.)

Tisztelt Képviselőtársaim! Ha én most a túloldalon ülnék, akkor Babák Mihály szavaival fejezném be, és azt mondanám: önök mögött van két év, tetszettek volna kormányozni, tetszettek volna a gazdasággal törődni, nem csak a hatalom megszerzésével.

Köszönöm szépen a figyelmet, elnök úr. (Babák Mihály: Megint a bolsevista szöveg. - Szórványos taps az MSZP padsoraiban. - Babák Mihály: Ketten tapsoltak!)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage