DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Kiss Sándor képviselő úr a mostani hozzászólásában hasonló kérdést tett föl az iskolaőrrel kapcsolatban, mint amit most Szilágyi György képviselő úr is föltett, illetőleg Szilágyi György még azt is kérdésként megfogalmazta, hogy miért nem szeretnénk, ha a gyermekeink nagyobb biztonságban lennének. Mi azt szeretnénk, és azért is született meg ez a törvényjavaslat.

Egyébként engedjék meg, hogy a Jobbik képviselőcsoportjának megköszönjem a tegnapi általános vitában a törvényjavaslathoz nyújtott támogatást, mert azt tapasztaltam, hogy a megszólaló képviselők, így Gaudi képviselő úr is összességében támogatta a törvényjavaslatot. Engedjék meg, hogy itt most megköszönjem azokat a módosító javaslatokat, amelyeket benyújtottak, függetlenül attól, hogy egy részét támogattuk, más részét nem támogattuk, de mindenképpen munka van mögötte, és a jó szándékot tapasztaljuk és köszönjük.

Ami a konkrét választ illeti az iskolaőrrel kapcsolatban, a törvényjavaslat előkészítése során fölvetődött az iskolaőr alkalmazásának a kérdése. Széles körű társadalmi vitát folytattunk le az iskolaőr alkalmazásával kapcsolatban, és azt kellett megállapítanunk, ennek a társadalmi vitának az volt az eredménye, hogy a vitában megszólalók többsége nem támogatta ennek az iskolaőr intézményének a létrehozását. Emellett azt is el kell mondani, és azért került a rendőr szerepe előtérbe ebben a tekintetben, mert az iskolaőr nem rendelkezett volna kellő hatáskörrel, a rendőr viszont tud intézkedni, és felkérésre bemehet az iskolába. Tehát nagyobb jogkör, eredményesebb intézkedés, nagyobb biztonság, így lehetne összefoglalni.

Szeretném elmondani és szeretném megerősíteni a részletes vita ezen szakaszában is, hogy mi egy jobb megoldást terjesztettünk elő, tehát úgy gondoljuk, hogy ez a megoldás jobb lesz. Meglátjuk, a törvény részletes vitájánál tartunk, ha a parlament reményeink szerint ezt elfogadja, és a törvény majd hatályba lép, alkalmazásra kerül, akkor derül ki az, hogy ez valóban mennyire volt hatékony, de mi úgy látjuk, hogy a rendőr nagyobb szerepe, illetőleg a rendőr megfelelő feladattal való ellátása az iskolakerülő diákok visszakísérése érdekében, illetőleg az egyéb feladatait tekintve kellő, nagyobb biztonságot nyújt a diákoknak.

Szintén Kiss Sándor képviselő úr vetette föl a pedagógusok védelmét, azt, hogy a pedagógusokat meg kellene védeni. Engedje meg képviselő úr, hogy hivatkozzam arra, hogy 2010-ben, a parlament megalakulása után nem sokkal a kormányprogramnak megfelelően azt mondtuk, hogy a pedagógusok büntetőjogi védelmét megerősítjük. Ez a Btk. módosításával meg is történt, és úgy gondolom, ez hozzájárult ahhoz, hogy ezt követően nagyobb rend lett az iskolákban, és a pedagógusok büntetőjogi védelmének megerősítése kellő eredményre vezetett. Persze még itt is van teendő, úgy gondoljuk, hogy ez is olyan kérdés, amivel állandóan foglalkozni kell, állandóan figyelemmel kell kísérni, és mindig többet kell tenni e tekintetben, mint amennyit tegnap megtettünk.

De úgy gondolom, hogy a most tárgyalt törvényjavaslat is hozzájárul ahhoz, hogy az iskolákban rend legyen, biztonság legyen, a gyerekek valóban biztonságban legyenek, eljussanak az iskolába, az iskolában töltsék el azt az időt, amit az iskolában kell eltölteni. Ha pedig ezt mégsem tennék, akkor a törvényjavaslat szerinti eljárásrendben a rendőrségnek, illetőleg a rendőrnek van hatásköre.

Abban bízom, hogy ez jelentős lépés lesz a biztonság érdekében, és szeretném megköszönni egyébként a hozzászólásokat és a támogatásokat, és szeretném megköszönni Gaudi-Nagy Tamás képviselő úrnak is a javaslatait, amit többek között szigorúbb alkalmazási feltételek megfogalmazásával tett meg, de úgy gondoljuk, hogy egyrészt a törvényjavaslatban, valamint a módosító javaslatokkal kapcsolatos kormányzati állásfoglalásban az itt megfogalmazott elutasítással, illetőleg támogatással világosan kifejezésre juttattuk, hogy melyek azok a feltételek, amelyeket jelen pillanatban támogatni tudunk.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage