MICHL JÓZSEF (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Asszony! Csak azért kértem szót, mert valóban, vita nem alakult ki, csak Sós Tamásnak olyan jellegű minősítő megjegyzései voltak, amelyekre feltétlenül néhány szóban szeretnék reagálni.

Azt gondoljuk, hogy ha egyszer jó a javaslatunk, akkor abba nem kívánunk módosításokat befogadni, mégpedig olyan módosítást, ami teljesen átírná a javaslatunkat. Akkor másvalakinek kellett volna megírni ezt a javaslatot eleve, és akkor aszerint lehetett volna alakítani.

Sós Tamás azt mondja, hogy centralizáció, visszalépés, lerombolás, egyszemélyes jogok jelennek meg és így tovább. Ha a centralizáció alatt azt érti képviselőtársam, hogy a pályázatok egy központba jönnek be, amikor a miniszter meghirdeti a pályázatot, és akkor egy postacímet lehet csak megadni, és oda befut az összes pályázat, ez valóban centralizáció, és a miniszter pedig egy személyben fölkéri azt a zsűrit, azt a bírálóbizottságot, amire a törvény jogot ad neki, és ez a bírálóbizottság segíti őt abban, hogy eldöntsék, hogy melyek azok a tankönyvek, amelyek a legjobbak. Ha húsz lesz a legjobb, akkor húszról döntenek úgy és így tovább.

Azt gondolom, hogy sehol nincsen ebben a javaslatban centralizációra utaló jel, arra viszont van, hogy a minőség mindenekelőtti, és a célunk pontosan az, hogy szeretnénk, hogyha a magyar iskolában a magyar gyermekek a lehető legjobb tankönyvekből tanulnának, ehhez arra van szükség, hogy a rendszeren egy kicsit javítsunk. Ez a javítás a minőség irányába mutat, egy lényegesen szigorúbb és minőségibb, új lehetőséget szeretnénk beiktatni az eddigi rendszer mellé. Ezzel azt reméljük, hogy a következő időszak tankönyvrendszere és maguk a tankönyvek is egy lényegesen jobb iskolához vezethetnek.

Tisztelt Országgyűlés! Én nagy tisztelettel kérem, hogy azokat, amelyeket befogadtunk módosító indítványokat, azokat a módosítók szavazásánál tegye meg az Országgyűlés is, hogy támogatja.

Köszönöm szépen, elnök úr, a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage