SOLTÉSZ MIKLÓS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Mint ahogy képviselő úr felszólalása után hallatszott, a taps is az önök koalíciós partnerétől, Gyurcsány Ferencék képviselőjétől érkezett. Éppen ezért bátran visszaidézem önnek azokat a gondolatokat, amelyeket egyébként képviselőtársai, barátai, frakciótársai mondtak, de nem tettek meg az elmúlt időszakban. Ennek az volt a lényege, hogy legyen Gyurcsány Ferenc, Szűcs Erika miniszter asszony vagy akár Veres János pénzügyminiszter úr, mind-mind azt mondták: fenntarthatatlan az a rokkantsági rendszer, az a rokkantsági nyugdíjrendszer, az a támogatási rendszer, amely Magyarországon van.

(9.30)

Fenntarthatatlan és elfogadhatatlan, hogy az európai átlaghoz vagy a környező országokhoz képest is kétszer annyian vannak ilyen ellátásban, és ezt egyszerűen nem bírja elviselni az ország. A nagy különbség az, ahogy ön befejezte az egész beszédét és a hozzászólását, hogy önök szóban mindig kiállnak ezek mellett az emberek mellett, de a tettekben semmit nem tesznek. Amikor önöknek nagy frakciójuk volt, választottak egyáltalán fogyatékossággal élő embert akár a társadalom bármelyik szeletéből, legyen az hallássérült, mozgássérült, maguk közé, akár a munkahelyeken, például a minisztériumokban, akár pedig itt a parlamentben vagy az Európai Parlamentben? (Dr. Hiller István: Igen!) Megtették? (Dr. Hiller István: Igen!) Nem tették meg. Önök mindig csak valamivel vagdalkoznak, de a tettek mezejére sehol sem jutnak el.

Amikor ön bírálja az átalakításnak a formáját és a menetrendjét, én először is szeretném jelezni azt, hogy egyébként ennek az alapjait, legalábbis az orvosi vizsgálatnak az alapjait 2008-ban a mostani NRSZH elődje, az akkori ORSZI-nak a főigazgatója tette le, és egyébként önök ezt elfogadták. És azt kell mondanom, hogy ezt a lépést helyesen fogadták el egy olyan szakembertől, aki összehozta azt a tudást, amellyel nemzetközi tapasztalatok alapján, az orvostudomány módszerével és a felmérések alapján meg tudják állapítani - nem egy '60-as, '70-es és '80-as évekbeli orvostudománynak a módszerével -, hogy ki milyen megmaradt egészségi állapottal mire képes az életében. Mi ezt a munkát felvállaltuk, és a társadalom érdekében vállaltuk fel, valamint annak érdekében, hogy pontosan azoknak, akik a legrászorultabbak, akik a legelesettebbek és a legrosszabb állapotban vannak, az ellátása mindenképpen megmaradjon, és mindazok pedig, akik tehetik, akiknek lehetőségük van és munkát is kapnak természetesen, megkapják azt a lehetőséget, hogy a megmaradt munkaképességük alapján dolgozzanak.

Tisztelt Képviselő Úr! Ön, amikor említi azt a nyári tüntetést, ami teljesen kudarcba fulladt, akkor azt elfelejti hozzátenni, hogy pont azokat az embereket csapták be és vezényelték ki - egy-egy civil szervezet, nem tucatnyi - a Hősök terére, akik egyébként az ellátást továbbra is ugyanolyan formában megkapják. Azokról beszélnek és azokat az embereket verik át, akik egyébként már vagy korhatár fölötti rokkantnyugdíjasok és megmaradt az ellátásuk, szép számmal vannak, több mint 400 ezren, vagy azokat verik át és csapják be, és azoknak hazudnak a szemébe, akik egyébként megmaradtak rokkantsági ellátásban, magyarán: a támogatásuk ugyanolyan összegben maradt meg. Mi azokhoz az emberekhez nem nyúlunk hozzá, hanem azokkal foglalkozunk, és azoknak a felülvizsgálata kezdődik el, vagy kell újra jelentkezniük, akik az előző időszakban vagy 57 év alattiak voltak, vagy pedig olyan a rokkantsági állapotuk, ami adott esetben lehetőséget nyújt nekik arra, hogy a megmaradt munkaképességük mellett foglalkoztassák őket.

Mindemellett én azt is szeretném hozzátenni, hogy amikor önök azt mondták és azt állítják, hogy a munka területén nem teszünk le emellé elég javaslatot, szeretném önnek jelezni, hogy önök voltak azok, akik ugyan a 2007 és 2013 közötti európai uniós pénzeknek egy nagy részét felosztották, és megmondták, hogy milyen rendszerben kell ezt elosztani, de képtelenek voltak lehívni akár azokat a pénzeket, amelyek a gyakorlati megvalósítást, a cégeknek a támogatását segítik, és képtelenekvoltak lehívni azokat a pénzeket is, amelyek egyébként azokat a pluszmunkahely-teremtéseket valósítják meg akár a rehabilitáció területén, akár pedig a képzések területén, amelyek fontosak ezeknek az embereknek. Önök ezekre képtelenek voltak, így bármilyen kritika, amit ön itt elmond, képtelenség és elfogadhatatlan.

Szeretném jelezni egyébként, hogy az idei első félév felmérései ugyanazokat a számokat, arányokat hozzák, mint a tavalyi évben és az az előtti évben. Ez azt jelenti, hogy semmivel sem szigorúbb a rendszer, viszont átláthatóbb, tisztább, és valóban azok jelentkeznek felülvizsgálatokra, akik valószínűsíthetően tényleg rászorultak, és nem azok, akik egyébként a társadalmat tovább terhelnék.

Köszönöm szépen a felvetését. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage