DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Bizonyára izgalmas lehet kora reggel Armageddont vizionálni, és összeomlást vizionálni, de azért mint részben tanárember, engedjen meg egy megjegyzést. Én úgy gondolom, mindenkinek el kell végeznie a házi feladatát. Beszélt itt Európáról, beszélt Magyarországról, beszélt a tagállamokról is. Én úgy gondolom, mind európai szinten, mind pedig nemzetállami szinten nagyon sok teendő van a gazdaságban, házi feladat, ha úgy tetszik.

Van egynéhány házi feladat, amit európai szinten el kell végezni, és erre folyamatosan látjuk a törekvéseket is. Meg kell teremteni azt az intézmény- és szabályrendszert, amelyik megakadályozza, hogy a jövőben ilyen eladósodások jöjjenek létre, hiszen az a probléma, amivel Európa szembesül, javarészt egy adósságprobléma, vagy ahogy ön is említette a dél-európai országokat. És itt nagyon sokfajta lépés van napirenden, monetáris unió, bankunió, korábban megtett lépések. Tehát ezt az intézményrendszert kell létrehozni. A másik pedig, ahol az Európai Uniónak, én úgy gondolom, megvan a maga házi feladata, az egységes belső piac. Nagyon sok területen az egységes belső piac különböző szolgáltatásoknál nem működik még olyan szinten, mint ahogy kellene, és nem hozza azokat az eredményeket, amelyek a gazdasági növekedéshez szükségesek. És a harmadik terület, ahol szerintem az Európai Uniónak házi feladatként további lépésre van szüksége: mindaz, ami kutatás-fejlesztés, innováció, egyáltalán a versenyképességet erősíti.

Hasonlóképpen a nemzetállamok szintjén is megvan a teendők sora és a házi feladat. Ilyen a gazdaság stabilitásának és a pénzügyek stabilitásának a biztosítása, a hozzá szükséges intézményrendszernek a megteremtése, utalhatnék itt például az adósságfék intézményére. A másik nagy feladat nemzetállami szinten a versenyképességet erősítő reformoknak a végrehajtása, amely, úgy látom, Magyarországon is jelentősen előrehaladt. A harmadik terület egy kisebb, de sokkal hatékonyabb államnak a megteremtése, és a negyedik terület pedig egy nagyobb hozzáadott értékű termelésnek a kialakítása.

Ha Magyarországot nézzük - és foglalkozzunk a mi saját házi feladatunkkal -, úgy gondolom, hogy Magyarország már nagyon sok házi feladatot megoldott. Ha a gazdaság stabilitását nézzük, akkor az államháztartás hiánya tartósan 3 százalék alatt van; csökkenő tendenciát mutat az adósság; a fizetési mérleg pozitív évek óta; a valutatartalékok megduplázódtak; és ha mondjuk, a CDS-felárat nézzük, akkor ez most 400 bázispont alatt van, egy év óta nem volt ilyen alacsony. Tehát a magyar gazdaság stabil lábakon áll, az államháztartás is stabil lábakon áll, és nemcsak a kormány elkötelezettsége fontos ebből a szempontból, hogy tartja az államháztartási hiányt. Az az intézményrendszer és szabályrendszer is, amit a parlament létrehozott, ezt teszi lehetővé.

Hozzátenném, hogy vele párhuzamosan az ország nagyon sok reformot hajtott végre. Ennek kulcsa mindaz, ami a munkaerőpiacon zajlik, a segély helyett a munkából való megélést támogatja. Az adórendszertől kezdve a nyugdíjrendszer átalakításáig nagyon sok lépést foglal ez magába. És azt is hozzátenném, ha megenged még egy kiegészítést, hiszen Európát idézte, ha körbenéz egyébként, hogy európai léptékben miként haladnak ezek a munkaerő-piaci reformok, akkor Magyarország nagyon előrehaladt a többi országhoz képest. Most Spanyolországot vagy akár Görögországot említhetném ebben a tekintetben.

Mindaz, ami az államigazgatás területén zajlik, a megyei rendszer átalakításától kezdve a járási rendszerig, mind abba az irányba mutat, hogy egy szűkebb, de hatékonyabb államigazgatás jöjjön létre, ahol valóban, még jóval több tennivaló van, mindaz, ami a gazdaságot egy magasabb hozzáadott értékű termelés irányába viszi.

Kétségtelen, hogy Európában nagyon sok bizonytalanság található, különösen az eurózónában, az eurózóna egésze lassul. És mivel a magyar gazdaság rendkívül szorosan kötődik az eurózóna gazdaságához, ezért nagyon helyes, ha Magyarország él azzal a lehetőséggel, hogy egy biztonsági hálót szerezzen ebben az időszakban. Magyarország képes finanszírozni az államadósságot. Sokkhatások esetében azonban egy olyan biztonsági háló, amit az Európai Unió és az IMF tud nyújtani, nagyon hasznos lehet.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage