KARA ÁKOS, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Asszony! Miniszter Úr! Tisztelt Pálinkás Elnök Úr! A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság szintén még áprilisban tárgyalta meg a Tudományos Akadémia munkájáról és a magyar tudomány helyzetéről szóló jelentést. Az általános értékelésen túl természetesen a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság olyan szempontok alapján értékelte a benyújtott jelentést, mint versenyképesség, piacképes tudás, átgondolt, megújításra váró, illetve megújítás alatt álló felsőoktatási rendszer és azzal kapcsolatos követelmények, illetve a felsőoktatási intézmények és a magyar tudomány, a Magyar Tudományos Akadémia kapcsolata.

Nagyon fontos megállapítást tett a bizottság, illetve nagyon fontos megállapítás hangzott el az ülésen, miszerint, ugye, a beszámoló egy integrált szempontrendszerrel készült, amely természetesen a nemzetközi színtéren, a magyar tudománynak a nemzetközi színtéren betöltött szerepén túl utal arra, illetve tesz megállapításokat az egyes régiókban, illetve az egyes térségekben folyó alkalmazott kutatásokkal kapcsolatos munkák fontosságára.

Felhívtuk a figyelmet arra a bizottsági ülésen, hogy helyes ez a szándék, miszerint az alkalmazott, célzott kutatások - ez egy bizottsági megállapítás volt - közvetlenül az iparban hoznak, hozhatnak hasznot, és ha Magyarország ipara fejlődik, versenyképesebbé válik, az nemcsak egy-egy gazdasági térség, gazdasági régió, hanem az egész ország szempontjából döntő jelentőségű lehet. Ahogy Balog Zoltán miniszter úr és utána az államtitkár asszony is felhívta a figyelmet, illetve elmondta, mi is a bizottságon elmondtuk, többen kifejtettük azt, hogy nagyon fontos az, hogy az egyetemeknek és a Tudományos Akadémiának, tehát a magyar felsőoktatási intézményeknek és a Tudományos Akadémiának szoros kapcsolata legyen.

Ugyanakkor az is fontos, hogy az a kormányzati szándék, amely azt mondja, hogy piacképes, megfelelő gyakorlati tudással bíró fiatalok kerüljenek ki a felsőoktatásból, no ennek a két szempontnak szorosan együtt kell járnia, párban kell járnia, és azt gondoljuk, hogy a megújuló Magyarország, a jövő sikerének, a magyar emberek sikerének ez egy fontos feltétele és fontos titka lehet. Ezt erősítette meg ott a bizottsági ülésen a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár úr, aki azt mondta, hogy a Magyar Tudományos Akadémia tevékenysége, céljai, eredményei erősítik és egybevágnak a kormány tudománypolitikai, felsőoktatás-politikai célkitűzéseivel és eredményeivel. Azt gondolom, hogy fontos ez az összhang, amely a tudományos élet, a kormányzati szándék, tehát a közélet közös szempontjait fogalmazza meg.

Magam bizottsági alelnökként elmondtam ezen a bizottsági ülésen, örömmel üdvözöltem, hogy Pálinkás elnök úr a bevezetőjében külön kitért arra, hogy a fejlesztésben, innovációban, tudománypolitikában, illetve a döntéshozók számára a tudománypolitikában, illetve a tudománypolitika eredményeiben részt vállalók közös felelősségét és közös munkáját keresi és szeretné erősíteni. Győri országgyűlési képviselőként elmondtam azt a bizottsági ülésen, és elmondom most is az önök számára, hogy valóban az ipart támogató, a versenyképességet támogató alkalmazott kutatások jelentősége szerintem az elkövetkezendő esztendőkben mindenképpen kell hogy nőjön. Még egyszer mondom, a bizottsági ülésen többen megfogalmaztuk, nemcsak én győri országgyűlési képviselőként, hanem más gazdasági térségek országgyűlési képviselői is ebben látják Magyarország jövőbeli versenyképességének hatékonyabbá válását, illetve eredményességét.

Tisztelt Képviselőtársaim! Elhangzott a bizottsági ülésen, és szerintem nagyon fontos a jelentésben, az előttünk fekvő jelentésben egy olyan megállapítás, megfogalmazott megállapítás, miszerint a rendelkezésre álló források alapján mindent meg kell tenni azért, hogy ezek a leghatékonyabban kerüljenek felhasználásra. Azt gondolom, hogy az a szoros összefogás, az az összefogás, tudománypolitikai, közéleti összefogás, amit az előbb említettem, biztosan ezt szolgálja.

Nagyon örültünk annak a bizottsági ülésen, hogy Pálinkás elnök úr elmondta azt számunkra, hogy a kutatóegyetem és a kutatóegyetemek megjelölése nem azt jelenti, hogy a többi egyetem értéktelen egyetem lenne. Ő kiemelte a Miskolci Egyetemet, a győri Széchenyi István Egyetemet, de utalt több más egyetemre is, amelyek a fejlesztés, innováció terén végeznek kiváló munkát és mindenképpen kiemelendők.

Tisztelt elnök urak, tisztelt Országgyűlés (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság 16 igen és 2 tartózkodás mellett általános vitára ajánlotta és elfogadásra ajánlotta a jelentést.

Köszönöm szépen a türelmüket, és elnézést, hogy túlléptem az időmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage