DR. TURI-KOVÁCS BÉLA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Miután hosszabb megszólalásra nemigen lesz lehetőségem, én egy rövid kéréssel szeretnék az elnök úrhoz fordulni. Az elkövetkezendő időszak egyik legfontosabb, azt hiszem, Magyarország szempontjából döntő jelentőségű kérdése lesz, hogy meg tudjuk-e és miként tudjuk megoldani azokat a vízgazdálkodási problémáinkat, amelyekben az Akadémia korábban már végzett és meggyőződésem szerint igen jó eredménnyel végzett kutatásokat. Ezek a kutatási eredmények azonban különböző ideológiai, megrögzött, azt kell mondanom, identitásbeli elképzelések miatt sajnálatos módon nem érvényesültek.

Én mégis arra kérném és biztatnám az Akadémiát az Akadémia elnökén keresztül, hogy folytassák ezeket a kutatásokat, adják meg azokat a paramétereket, amelyek mentén a politikusok is képesek akár egy-egy komolyabb ellenállást is leküzdeni, nevezetesen: azt a helyzetet megteremteni, hogy Magyarország élni tudjon az édesvízkészletével, azzal az édesvízkészlettel, amely szinte példátlan mértékben áll itt Európa közepén rendelkezésünkre, és amelyet nem hasznosítunk.

Ha e tekintetben történne valamilyen előrelépés, és ha az Akadémia e területen cáfolhatatlan tényeket tud majd a rendelkezésünkre bocsátani, akkor fel lehet venni a küzdelmet azokkal a megrögzött, és azt kell mondanom, már a kezdetek kezdetén is elavult nézetekkel, amelyek akadályozzák, sokszor lehetetlenné teszik, hogy a vízgazdálkodás abba az irányba induljon el, amely az egész magyar nemzetet szolgálhatná.

Nem akarok túl nagy szavakat használni, de nekem mégis az a szilárd meggyőződésem, hogy ha e tekintetben megint csak olyan apró lépések történnek, amelyek egy-egy kisebb problémának a megoldására koncentrálnak, akkor félő, hogy majd eljutunk egy olyan pillanathoz, amikor már nem rendelkezünk ezekkel a lehetőségekkel, és amikor majd a nemzetközi jog fogja megmondani, hogy meddig terjednek a lehetőségeink. Ezért azokat a lehetőségeket, amelyek ma még rendelkezésünkre állnak, nemzeti kötelesség kihasználni.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage