DR. PÓSÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Két témához szeretnék egészen röviden hozzászólni. Hiller képviselő úr említette a kutatóegyetemek dolgát, hogy ez 2010-ben indult el, és hogy ez jó dolog volt, egyet is értek vele, hogy helyes, csak azt se felejtsük el, hogy egy első lépés és nem egy végleges megnyugtató megoldás.

Hadd idézzek a beszámolóból, amely a fiatal kutatók nyílt levelét is tartalmazza, a 2010. márciusi nyílt levelet. A következőt írják: "A közelmúltban kapkodva kiírt kutatóegyetemi pályázatok egy címet, illetve egyszeri támogatást biztosítanak. Jelen formájukban nem alkalmasak az említett célok elérésére." - nyilván a tudomány vonatkozásában. Ebből egy fontos dolog következik, azt hiszem, a jelen meg a jövő számára is: nevezetesen az, hogy ezeket a kutatóegyetemi címeket, a hozzájuk rendelt forrásokat, azok felhasználását jobban át kell gondolni, több kritériumrendszert kell hozzájuk csatolni, több visszaigazolást, több mérhetőséget.

A másik Szilágyi képviselő úr felvetése. Azt mondja, hogy hanyatlik a felsőoktatás. Tisztelt Képviselő Úr! Valószínűleg akkor nem vett részt a különböző törvények vitájában, mondjuk, éppen most sincsen itt. Szeretném megjegyezni, hogy az elmúlt időszakban mégiscsak sor került olyan lépésekre, amelyek arról szóltak, hogy a bekerülés ponthatára magasabbra lett emelve minőségi követelmények alapján; a pluszpontok rendszerének átgondolása megtörtént, pontosan azért, hogy a teljesítmény legyen a felsőoktatásba való bekerülés alapja és ne pedig egyéb rendszerek; a tömeges egyetemek, a felesleges kapacitások átgondolatlan kiépítése az elmúlt időszakok fejleménye, üres falakat finanszírozni, azt gondolom, mégiscsak közpénzpazarlás lenne. És azt se felejtsük el, hogy sok területen az osztatlan képzés újra vissza fog állni pontosan azért, mert a bolognai képzéssel kapcsolatban megfogalmazott kritériumok és kritikák nem minden területen igazolták annak helyességét. Azt gondolom, ezek jó irányba tett lépések, de természetesen ezek még csak a közelmúlt fejleményei, tehát két hónap, egy év alatt (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), két év alatt nem lehet sikert azonnal realizálni.

Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage